Gemeente Leiden

Waterdagen, Zomerfestival en Werfpop

Zomerkriebels

Leiden bruist, en hoe. Drie weekenden lang is het feest in de stad. Het Zomerfestival, voorheen de Lakenfeesten, staat voor de deur en dat betekent veel gezelligheid op het water, op straat en in de cafés. Natuurlijk is er de Peurbakkentocht en de kermis. Maar behalve het vierdaagse feest staan ook andere festiviteiten gepland, zoals de Leidse Waterdagen.

BESTUURSDIENST - Komend weekend, 28 en 29 juni, staat in het teken van de Leidse Waterdagen. Zo'n dertig bandjes varen op boten door de grachten en maken van de stad één groot drijvend muziekpodium. Vooral liefhebbers van blues en jazz kunnen hun hart ophalen. Zo zullen bijvoorbeeld de Rainmakers er hun opwachting maken. Tegelijkertijd vindt op de Beestenmarkt 'Beestachtig Culinair' plaats. Bezoekers kunnen genieten van de lekkere hapjes die de restaurants rondom het plein in hun kraampjes aanbieden. Ook hier is voor muziek gezorgd.

Happen van tent naar tent

Wie meer van haute cuisine houdt en graag exotische gerechten wil uitproberen, kan van 4 tot en met 7 juli zijn hart ophalen tijdens het Leids Culinair Festival, één van de evenementen die worden georganiseerd in het kader van het Zomerfestival. De Garenmarkt vormt dan het decor voor een waar eetfestijn. Veertien bekende Leidse restaurants, waaronder het Prentenkabinet, het Indonesisch restaurant Anak Bandung en Cocktailbar Fandango, gunnen bezoekers op deze dagen een blik in eigen keuken. Er is voor ieder wat wils. Zo kunnen de liefhebbers in tenten verse gekookte mosselen of mousse van eendenlever proeven. Is dit u iets te chique, dan loopt u gewoon door naar de tent waarin Oudt Leyden poffertjes serveert.

'Dat is ook de bedoeling, dat bezoekers tussen de verschillende tenten circuleren en dat iedereen van alles uitprobeert', zegt Thijs Hemmes, medeorganisator van het Culinair Festival. 'We hebben speciaal hiervoor een boekje samengesteld waarin alle gerechten zijn opgenomen. Het boekje is nu al verkrijgbaar bij de deelnemende restaurants, op het stadhuis en bij de VVV.'

Lange stoet bootjes

Het meest bekende evenement van het Zomerfestival is de Peurbakkentocht op donderdagavond 4 juli. Leidse verenigingen en bedrijven presenteren zich dan aan het publiek en varen op bootjes in een lange stoet door de grachten. De één nog mooier opgetuigd dan de ander. De organisatie verwacht dat de tocht, die ieder jaar veel bezoekers trekt, ook dit jaar weer op zo'n honderdvijftigduizend toeschouwers kan rekenen. 's Avonds zal op het Stadhuisplein een slotfeest zijn.

Een ander indrukwekkend schouwspel leveren de Dragonboatraces op, die op zaterdag 6 juli op het water aan de Apothekersdijk bij de Webster University worden gehouden. De lange smalle boten met aan de punt de kop van een draak hebben achttien personen aan boord: zestien roeiers, een stuurman en iemand die met tromgeroffel het tempo probeert op te voeren.

Koorfestival Hooglandse Kerk

Zaterdag 6 juli is ook de opening van de kermis op de Beestenmarkt, die tot 11 juli zal duren. Diezelfde zaterdag wordt ook het Koorfestival gehouden. Vierhonderd mensen uit verschillende landen komen hiervoor samen in de Hooglandse kerk om één koor te vormen. Het repertoire varieert van klassiek tot modern, van gospel tot jazz.

Verder staat er op het programma van het Zomerfestival een wandeltocht door Leiden gepland. Op zondag 7 juli kunnen mensen kiezen voor een wandeling van vijf, tien, vijftien of twintig kilometer. De route voert in ieder geval langs de antiek- en curiosamarkt op de Breestraat.

Geen modderpoel

En voor wie dan nog niet is uitgefeest, is er op 14 juli Werfpop. Dit jaar gehouden op de Garenmarkt, vanwege de renovatie van het Van der Werfpark. Er zijn weer twee podia en de programmering is divers zoals altijd. 'Van funk en pop tot hypermoderne house, van Kopna Kopna en The Wounded tot Baby John', vertelt Petra van Rossum, medeorganisator van het festival. 'Het zal anders zijn dan andere jaren. Al is het alleen maar omdat er bij regenachtig weer geen modderpoel zal zijn.'

De organisatie van de Peurbakkentocht rekent dit jaar op zo'n honderdvijftigduizend bezoekers. Foto: archief Wim van Noort.