---

Ministerie van Defensie



---

foto: Twee KDC-10's tijdens een zandstorm in Qatar (Petra Aartsen, Eindhoven)

KDC-10 terug uit Qatar

27-06-2002

Het KDC-10 toestel van de Koninklijke Luchtmacht is gisteren (26 juni) teruggekeerd uit Qatar. Het toestel was daar op de vliegbasis Al Udeid gestationeerd als onderdeel van operatie Enduring Freedom. Sinds 3 april jl. heeft de KDC-10 een vliegtuig om andere vliegtuigen in de lucht bij te tanken 55 tankermissies gevlogen. Daarmee waren 278 vlieguren gemoeid. Verder is bijna 4 miljoen pond brandstof verbruikt en afgegeven.

Aanvankelijk zou het toestel een jaar in Qatar blijven. Het toestel is echter eerder teruggekeerd in verband met de voorgenomen stationering van F-16s van de luchtmacht in oktober op de Kyrgizische vliegbasis Manas. Gelijk met de F-16s wordt ook de KDC-10 in Manas gestationeerd. Om deze inzet vanaf Manas voor te bereiden is in overleg met de Amerikaanse militaire autoriteiten besloten de KDC-10 nu terug te halen naar Nederland.

Terugkijkend op het verblijf in Qatar stelt de nu teruggekeerde commandant van het luchtmachtdetachement daar: We hebben uitermate nuttig werk kunnen doen in Qatar. Tankercapaciteit is schaars en dus zeer gewenst. Met ons toestel hebben we een keur aan Amerikaanse toestellen kunnen bijtanken. Met name het bijtanken van de grote J-Stars was een operationele uitdaging, aldus de Detachementscommandant. In Manas is nu al een C-130 Hercules transportvliegtuig van de luchtmacht gestationeerd. Dit vliegtuig keert eind september terug naar Nederland. (foto: vliegbasis Al Udeid tijdens een zandstorm op een moment dat beide KDC-10s van de luchtmacht daar aanwezig waren, foto: Petra Aartsen, vliegbasis Eindhoven)

* Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme

* Factsheet KDC-10 tanker/transportvliegtuig