---

Ministerie van Defensie



---

Foto: ZKH Prins Willem Alexander bij MAKEFAST (Peter Wiezoreck)

Prins Willem Alexander bezoekt internationale genieconferentie MAKEFAST

27-06-2002

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem Alexander bezocht vandaag (27 juni) de jaarlijks terugkerende internationale MAKEFAST-conferentie. Deze vijftigste editie, met als thema 'Water', werd gehouden in het Van der Valk Hotel in Gilze-Rijen. De MAKEFAST heeft als doel de samenwerking tussen Genie-eenheden van de NAVO-partners te verbeteren. Aan de conferentie, die van 23 tot en met 28 juni wordt gehouden, nemen 125 genie- en operationele officieren deel van staven, bataljons en geniescholen. Er waren 21 NAVO en Partnership for Peace-landen vertegenwoordigd.

MAKEFAST is ontstaan na de watersnoodramp van 1953. Bij de hulpverlening door geniemilitairen uit binnen en buitenland, zoals België en Groot-Brittannië, bleek immers dat er veel problemen waren in de onderlinge samenwerking. Nog datzelfde jaar volgde de eerste oefening om de samenwerking binnen de NAVO-geniegemeenschap in de toekomst te verbeteren. Dit jaar kwamen onderwerpen aan de orde als hulpverlening bij milieurampen, antimijn-operaties, genie-ondersteuning voor Force Protection, geniebijdragen voor informatie-operaties, genie-ondersteuning in het operationele planningsproces en Engeneer infrastructuurbeleid.

De uitkomsten van MAKEFAST worden doctrinematig verwerkt en kunnen ook van belang zijn voor de genie-opleidingen. (foto: Peter.Wiezoreck)

Foto: ZKH Prins Willem Alexander bij MAKEFAST (Peter Wiezoreck)