---

Ministerie van Defensie



---

Uitzending Orion en F-16s voor "Enduring Freedom"

27-06-2002

Minister Frank de Grave (Defensie) heeft de Tweede Kamer vandaag (27 juni) geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de Nederlandse bijdrage aan operatie "Enduring Freedom". De bewindsman geeft aan dat de uitzending van een P-3C Orion martiem patrouillevliegtuig van de marine naar de Verenigde Arabische Emiraten op zeer korte termijn plaats kan vinden. Ook over de uitzending van F-16s van de luchtmacht bestaat inmiddels meer duidelijkheid: de toestellen lossen op naar verwachting 1 oktober Amerikaanse en Franse vliegtuigen af op het vliegveld Manas in Kirgizië. De Nederlandse F-16s blijven een half jaar in de regio en vormen samen met Deense en Noorse F-16s een Europees detachement onder Nederlandse leiding.

Ten aanzien van de inzet van Nederlandse fregatten in de wateren rond Afghanistan meldt de minister dat de presentie inmiddels is verminderd van twee fregatten naar één fregat, Hr.Ms. Van Galen. In de brief wordt verder gemeld dat het KDC-10 tanktoestel, dat was uitgezonden naar Qatar, gisteren (26 juni) naar zijn thuisbasis Eindhoven is teruggekeerd. Vanuit Qatar heeft het toestel 55 missies uitgevoerd. Ter ondersteuning van de F-16 operaties in Manas wordt in oktober een KDC-10 uitgezonden naar deze vliegbasis in Kirgizië. Hierbij gaat het niet alleen om het bijtanken van vliegtuigen in de lucht maar ook om het transport van passagiers en vracht voor het gezamenlijke F-16 detachement. Op Manas is momenteel een C-130 transportvliegtuig van de luchtmacht gestationeerd. Dit toestel is uitgezonden voor zes maanden en keert eind september naar Nederland terug.

Over de aansturing van operatie Enduring Freedom meldt De Grave dat het Amerikaanse Central Command binnen enkele weken de leiding over de operaties in Afghanistan overdraagt aan een in Afghanistan gevestigd vooruitgeschoven hoofdkwartier. In overleg met de deelnemende partners wordt overlegd over de structuur van het hoofdkwartier en de personele invulling. De Amerikaanse legerleiding heeft daarnaast aangekondigd dat de Verenigde Staten nog zeker meer dan een jaar met wat heet een ruime hoeveelheid militaire middelen in de regio aanwezig te blijven. In dit kader worden de mogelijkheden van de coalitiepartners om op langere termijn hieraan bij te dragen, geïnventariseerd.


* Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme

* Factsheet Lockheed P-3C II Orion


* Factsheet F-16 Fighting Falcon