---

Ministerie van Defensie



---

apache heli van de luchtmacht

Spectaculaire Apache demonstratie tijdens Open Dagen Koninklijke Luchtmacht

27-06-2002

Tijdens de Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht op 5 en 6 juli kunnen bezoekers onder meer een spectaculaire demonstratie met een AH-64D Apache gevechtshelikopter verwachten. Vandaag (27 juni) liet het demonstratieteam bestaande uit gezagvoerder kapitein Wandert Brandsen en co-piloot Hein Faber haar kunnen voor het eerst aan publiek zien. Onder hen de plaatsvervangend commandant Tactische Luchtmacht, en tevens voorzitter van de Stuurgroep Open Dagen, commodore Peter Berlijn. "Wij zijn het eerste krijgsmachtdeel dat een dergelijke demonstratie met de Apache verzorgt. Verder wordt dit alleen bij de fabriek gedaan."

Volgens Berlijn waren de Open Dagen in het verleden teveel gericht op het materiële aspect. "Er zijn veel verschillende disciplines bij de luchtmacht nodig. Wij willen de mensen voortaan laten kennismaken met zowel de activiteiten, de mensen èn het materieel. Daarom hebben we als motto voor de Open Dagen gekozen voor: Koninklijke Luchtmacht, één team, één taak."

Kolonel van Heumen is als commandant van de vliegbasis Gilze-Rijen belast met de organisatie van de Open Dagen. "Ik vind het een eer zo'n groot evenement te organiseren. Wij zijn er met tweeduizend mensen mee bezig om alles in goede banen te leiden." De organisatie van de Open Dagen begon al in augustus 2001. In 1997 hield de vliegbasis voor het laatst een Open Dag. "Het regionale belang van de vliegbasis is duidelijk, veel van onze medewerkers komen hier uit de regio. Het is prettig om de omgeving te laten zien wat wij doen."

Bezoekers van de Open Dagen kunnen onder meer genieten van tentoonstellingen, Static Displays, vliegdemonstraties en de Air Power Demo. De beroemde Red Arrows komen op vrijdag en de Amerikaanse B1 bommenwerper op zaterdag. Tijdens de Air Power Demo, halverwege de dag, komen in een half uur alle wapensystemen van de luchtmacht voorbij. Ook de 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht doet aan deze Air Power Demo mee. Volgend jaar wordt de 11 Air Manoeuvre Brigade opgericht. Dit is een samenwerkingsverband van de Luchtmobiele Brigade en de Tactische Helikopter Groep Koninklijke Luchtmacht. (Foto: archief defensie)

Meer informatie over de Open Dagen van de Luchtmacht staat op www.luchtmacht.nl