VERENIGING VNO-NCW


VNO-NCW looft Diversity Award uit

DEN HAAG, 28 juni 2002 Bedrijven die werk maken van 'diversiteit' en zo meer vrouwen kunnen laten doorstromen naar hogere functies, maken dit najaar kans de 'Diversity Award' in de wacht te slepen. Vanaf nu kunnen bedrijven zich aanmelden voor deze nieuwe prijs, die door werkgeversorganisatie VNO-NCW in het leven is geroepen.

De Diversity Award komt voort uit het Ambassadeursnetwerk, een groep van veertien topondernemers die zich het afgelopen jaar persoonlijk hebben ingezet om de diversiteit in de hogere regionen van het bedrijfsleven te bevorderen. Het instellen van een onderscheiding voor opvallend diversiteitsbeleid was een van de actiepunten van ambassadeur Harry Starren, directeur van De Baak. Dit initiatief is 'geadopteerd' door VNO-NCW.

De uitreiking vindt dit najaar plaats op het jaarcongres van VNO-NCW (31 oktober in Utrecht.) Een jury onder voorzitterschap van Jeltje van Nieuwenhoven beoordeelt de aanmeldingen op creativiteit, vernieuwing, effectiviteit en een mogelijke voorbeeldfunctie voor anderen.

Dat laatste criterium is belangrijk, want de Diversity Award moet aantonen dat bedrijven die géén diversiteit nastreven kansen laten liggen. Organisaties met een evenwichtige personeelsopbouw zijn innovatiever en slagvaardiger, kunnen beter omgaan met verandering, hebben een betere voeling met de markt en kunnen daardoor succesvoller opereren.

Het industriële tijdperk had misschien nog baat bij een zekere mate van standaardisering en eenduidigheid. Maar in de huidige kenniseconomie zijn communicatie, samenwerking, empathisch vermogen en diversiteit van vitaal belang. Op deze vlakken hebben vrouwen veel te bieden. Organisaties met een divers samengesteld management, met een goede balans tussen mannen en vrouwen, hebben een strategisch concurrentievoordeel. Ook de veranderde arbeidsmarkt als gevolg van demografische en sociaal-economische ontwikkelingen speelt hierbij een rol. Bedrijven die zich niet specifiek op vrouwen richten, lopen een groot potentieel aan talent mis.

Een toenemend aantal organisaties is zich hiervan bewust. Uit welbegrepen eigenbelang is men nu bezig om met behulp van toegepast diversiteitsbeleid een verandering van de bedrijfscultuur te bewerkstelligen. De Diversity Award dient in de eerste plaats als ondersteuning en stimulans voor die bedrijven om dit beleid voort te zetten. De prijs is ook bedoeld als aanmoediging voor andere bedrijven om het goede voorbeeld te volgen.


---

----