CDA

Maria van der Hoeven teleurgesteld over de weinig concrete resultaten van EU top

Dinsdag 25 juni jl. debatteerde de Tweede Kamer over de EU-top die afgelopen weekend in Sevilla werd gehouden. Op de EU-top is gesproken over de toetreding per 1 januari 2004 van nieuwe landen, zoals Polen, Roemenië en Hongarije. Het CDA wil dat er per land gekeken wordt in hoeverre ze voldoen aan de criteria zoals deze op een eerdere EU-top in Kopenhagen zijn opgesteld.

Tweede Kamerlid, en woordvoerder Europese Zaken, Maria van der Hoeven: "Die criteria hebben we niet voor niets opgesteld. Daar valt niet mee te sjoemelen. Voor het CDA zijn het keiharde eisen. in het najaar komt er een belangrijke rapportage over de uitbreiding van de Europese Unie. De beslissing om de landen toe te laten in de EU is mede afhankelijk van deze rapportage. De Nederlandse regering zal hierbij heel duidelijk moeten aangeven dat ze blijft vasthouden aan de criteria van Kopenhagen."

Ook immigratie was op de top een belangrijk punt. Van der Hoeven: "Van een gemeenschappelijk europees asiel- en immigratiebeleid is helaas nog steeds geen sprake. Europa moet voortgang maken met een effectief beleid. Het achterwege blijven van een gemeenschappelijk beleid dwingt ons tot een nationaal beleid. Het CDA pleit voor een Europees Asielbeleid waarbij asielzoekers zich melden aan de buitengrens; het verzoek ter plekke snel beoordeeld wordt, en de asielzoekers die worden toegelaten vervolgens evenredig verdeeld worden over de EU-landen".

"Tijdens het debat in de Kamer werd er aan het kabinet een duidelijke oproep gedaan om in Europees verband haast te maken met het doorhakken van knopen die er nu al veel te lang liggen", aldus Van der Hoeven.