LTO Nederland

Roemaat (LTO) wil erkenning van functie natuurverenigingen

'Waardering burgers voor agrarisch natuurbeheer groeit'

Vrijdag 28 juni 2002 - LTO-Nederland is ingenomen over het besluit van het ministerie van LNV om de ongeveer 110 agrarische natuurverenigingen een zodanige financiële armslag te geven, dat ze hun werk kunnen doen. Volgens plan zouden de organisatiekosten van deze verenigingen in vier jaar worden afgebouwd. Met dit besluit is een bedrag gemoeid van ongeveer drie miljoen euro. Als ook een andere, verlaagde vergoeding voor natuurbeheer wordt teruggedraaid, komt daar nog één miljoen bij.

Bestuurder Jos Roemaat van LTO ziet het besluit als een erkenning een waardering voor agrarisch natuurbeheer: 'Wat we nu hebben bereikt is een soort inhaalslag, want het ging de verkeerde kant op. Niet alleen de boeren krijgen er meer belangstelling voor, ook steeds meer burgers zien in dat land- en tuinbouw de belangrijkste bijdrage kunnen leveren aan het beheer van de natuur en het behoud van het landschap.' Dit besef dringt volgens Roemaat nu gelukkig ook door in Den Haag. Hij verwijst naar passages in het concept-regeerakkoord, waaruit blijkt dat meer werk gemaakt gaat worden van agrarisch natuurbeheer.

In een gesprek met staatssecretaris Faber (LNV) bereikten LNV en LTO onlangs overeen-
stemming over enkele knelpunten bij agrarisch natuurbeheer. Het ging hierbij vooral om de Regeling Organisatiekosten Samenwerkingsverbanden. LNV wil de bijdragen in het kader van deze regeling nu verlengen tot zes jaar en op het niveau houden van het eerste jaar. Roemaat: 'Veel van het werk wordt gedaan door vrijwilligers. Het is van groot belang om met hen de vaart erin te houden, anders breek je meer af dan je opbouwt.'

Overigens staat Brussel het niet meer toe, dat regionaal werkende verenigingen voor natuurbeheer zelf vergoedingen uitbetalen aan de boeren. LTO, LNV en de koepelvereniging In Natura vinden, dat hier op een of andere manier toch een oplossing voor wordt gezocht. Ze zijn het er over eens, dat deze natuurverenigingen juist een belangrijke functie hebben: het gaat immers niet alleen om draagvlak onder boeren, maar ook om bijvoorbeeld het in de regio clusteren van percelen voor het behoud van ecosystemen.

Brussel ziet het stimuleren van natuurbeheer trouwens als een soort schadevergoeding, terwijl LTO en LNV die vergoeding op de eerste plaats zien als een tegenprestatie voor geleverde (groene) diensten. LTO blijft hameren op meer financiële prikkels om nog meer boeren aan de slag te laten gaan met natuurbeheer. Bovendien dienen stimulansen voor een langere periode te gelden.

Nadere informatie: afdeling Communicatie (tel. 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)