Verbond van Verzekeraars

Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid terugdringen door integrale aanpak

Meer samenhang tussen gezondheidszorg en sociale zekerheid: dat is volgens de ABU (Algemene Bond van Uitzendondernemingen), BOA (Brancheorganisatie voor arbodiensten), de BOREA (Brancheorganisatie voor Reïntegratiebedrijven), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het Verbond van Verzekeraars een van de randvoorwaarden voor een succesvolle aanpak van het ziekteverzuim en de WAO-problematiek. De vijf organisaties hebben deze week een actieprogramma gestuurd aan kabinetsinformateur Donner, waarin de integrale aanpak van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid voorop staat.

Diverse media hebben afgelopen week uitgebreid bericht over de voornemens van een toekomstig kabinet voor wijzigingen in het ziektekosten- en WAO-stelsel. Het lijkt erop dat het toekomstige kabinet meer ruimte wil geven aan marktdynamiek. De BOA, BOREA, ABU, ZN en het Verbond vinden dat een belangrijke stap in de goede richting, maar maken zich zorgen over de gebrekkige samenhang tussen gezondheidszorg en sociale zekerheid in relatie tot de oplossing van het vraagstuk van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Beide stelsels hebben veel raakvlakken, maar sluiten onvoldoende op elkaar aan. Daarnaast maken de knelpunten in de zorg (waaronder de wachtlijstproblematiek en het capaciteitsprobleem) een gewijzigd stelsel, waarin werkgevers en werknemers meer verantwoordelijkheden krijgen, bijna onmogelijk. De vijf organisaties hebben daarom een actieprogramma opgesteld, waarin zij aangeven hoe ze de problemen denken te kunnen oplossen en hoe de overheid daarin kan ondersteunen. In het actieprogramma worden de volgende aanbevelingen gedaan:


1. Meer samenhang tussen zorg en sociale zekerheid
2. Adequatere inzet van publiek en privaat geld
3. Betere gegevensuitwisseling tussen alle publieke en private partijen

4. Ruimte voor werkgevers, werknemers en hun dienstverleners om werk te maken van succesvolle verzuimpreventie en reïntegratie van arbeidsongeschikte werknemers

juni 2002