Provincie Overijssel

Genomineerden voor Innovation Award bekend

Uit zevenendertig inzendingen heeft een selectiecommissie acht Overijsselse bedrijven geselecteerd die meedingen naar de Overijssel Innovation Award 2002. Eén van deze bedrijven zal op 31 oktober tijdens een live televisie-uitzending op TV-Oost als winnaar uit de bus komen en 5.000 euro en een kunstzinnig aandenken mee naar huis nemen.

Het aantal inzendingen voor de Overijssel Innovation Award 2002 is dit jaar wederom hoger dan het voorgaande jaar. Ook zijn ze van goede kwaliteit en zeer divers. Een groot aantal ondernemers heeft veel aandacht besteed aan de vormgeving en presentatie van de inzending. De selectiecommissie had dan ook grote moeite een keuze te maken. Beoordeling van de inzendingen vond plaats op basis van de criteria: bewezen succes, vernieuwend karakter, ondernemerskwaliteit, commerciële-, financiële- en bedrijfsorganisatorische planning, het maatschappelijk nut en de mate van samen-werking met andere partijen.

De acht genomineerde bedrijven zijn achtereenvolgens:

Add-Smart B.V. uit Almelo is een bedrijf dat een nieuw planningssysteem, de 'SmartSCManager' genaamd, voor met name industriële bedrijven heeft ontwikkeld. Dit planningssysteem optimaliseert de tussenvoorraden en de ideale werklast per afdeling, zodat zowel een verkorting van de doorloop-tijd als een vermindering van het kapitaalbeslag (voorraden e.d.) worden bereikt. Uiteindelijk leidt dit tot kostenverlaging.

De selectiecommissie was onder de indruk van de slimme maximaliseringsslag die met dit planningssysteem kan worden bereikt. Het systeem gaat uit van het analyseren en berekenen in plaats van het simuleren van situaties; zoals bij de meeste andere pakketten wordt gedaan. Met dit planningssysteem speelt Add-Smart goed in op de vragen vanuit de markt. En doordat samengewerkt wordt met de Universiteit Twente is een gedegen technische en bedrijfskundige onderbouwing van het systeem gerealiseerd.

AllDoors B.V. uit Haaksbergen met het product 'The Door'. 'The Door' is een nieuw deurconcept waarin vele noviteiten zijn verwerkt. 'The Door' bevat standaard een nieuw bedieningsconcept voor meer comfort en veiligheid, een eigen kozijn voor een optimale overgang tussen deur en wand, vele veiligheidsvoorzieningen en geïntegreerde scharnieren. AllDoors richt zich met dit deurconcept op de architectonische omgeving van moderne kantoren, publiekprivate ruimten, zorginstellingen en woningen.

De selectiecommissie vond de inzending een goed doordachte innovatie, waarbij oplossingen zijn gevonden voor de problemen die huidige deuren met zich meebrengen. Ook de marktontwikkeling voor het product heeft de commissie als positief beoordeeld. De inzending van AllDoors zag er ook nog eens zeer professioneel uit.

Integrated Mechanization Solutions B.V. (IMS) uit Almelo heeft een machine ontwikkeld en gebouwd voor het realiseren en voorbereiden van producten voor vloeistofanalyse. Via de machine en een chip kunnen in één keer 96 verschillende soorten stoffen worden getest op aanwezigheid van bacteriën en resistentiegevoeligheid; waarbij het testresultaat binnen 3 tot 7 uur bekend is.

Volgens de selectiecommissie wist IMS met behulp van een viertal partners een machine te bouwen die voldoet aan de eisen van haar klant maar waarvan de toepassingsmogelijkheden groter zijn. Het betreft een vernieuwende productietechniek die inspeelt op de vraag naar snelle analysetechnieken. Uit de recente MKZ-crisis blijkt het belang hiervan. IMS is een voorbeeld van een bedrijf dat aansluit bij de positie van Twente op het gebied van nanotechnologie.

Het bedrijf Nido Universal Machines B.V. uit Holten heeft in samenwerking met drie bedrijven de 'Stratos Lava' ontwikkeld; een innovatieve strooiwagen voor het bestrijden van gladheid op wegen. De wagen mengt het zout met heet water. Het warme water zorgt ervoor dat de toplaag van de besneeuwde weg even smelt. Het zout komt daarmee in een laagje water te liggen dat meteen weer vast vriest. Het eindresultaat is met schuurpapier te vergelijken en kan dagen blijven zitten.

De selectiecommissie vond de 'Stratos Lava' een slimme doch eenvoudige toepassing, waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke middelen. Het ontwikkelingsproces is in samenwerking met drie andere bedrijven gedaan, waarbij een goede taakverdeling is gehanteerd. Interessant is ook dat een Nederlands bedrijf deze machines ontwikkelt voor met name de internationale markt; want in Nederland zal de machine niet of nauwelijks toegepast kunnen worden.

Paus Agroservice v.o.f. uit Weerselo heeft een innovatie ingezonden uit de agrarische hoek. Het betreft een kluitsteekmachine met uithaalmodule die gebruikt wordt in de boomteelt. De machine kan maximaal 1.000 bomen per uur uit de grond halen en in een pot stoppen. Deze handeling moest in het verleden handmatig worden gedaan. Met de kluitsteekmachine gaat het vele malen sneller. Ook vergt het minder inspanning van de kweker.

De selectiecommissie vond een aantal zaken bijzonder. Ten eerste is de kluitsteekmachine een handige en eenvoudige automatisering van een voorheen handmatige activiteit. Een andere element is de transformatie die het bedrijf Paus Agroservice in de loop ter tijd heeft meegemaakt; het voormalige loonbedrijf is uitgegroeid tot een professioneel ontwerpbureau op land- en tuinbouw-gebied. Een hele verandering, waar zij zich goed doorheen hebben geslagen.

Sumipro B.V. uit Almelo heeft een compleet nieuwe manier van cornea topografie (metingen aan het oog) ontwikkeld. Het betreft een technologische innovatie ten behoeve van de oogcorrectie-industrie. Op hele kleine schaal (micrometers) worden metingen verricht aan het hele oog, terwijl in de meeste bestaande cornea topografen alleen de reflectie van het hoornvlies gemeten wordt. Dit betekent dat het oog met een grotere nauwkeurigheid gemeten kan worden en dat lenzen of oogcorrecties helemaal op maat en met een perfecte pasvorm voor de klant kunnen worden gemaakt.

De selectiecommissie was onder de indruk van de innovatie en verwacht er veel van, al is de markt redelijk specialistisch. Een belangrijk punt in de beoordeling betrof het gedegen onderzoek dat gepleegd is naar de problematiek. Door de samenwerking van een groot aantal partijen, waaronder universiteiten en onderzoeksinstellingen, heeft Sumipro uiteindelijk dit product ontwikkeld.

TopKip B.V. uit Enschede heeft een 'Combi koelsysteem' voor pluimveekarkassen ontwikkeld. Door een combinatie van water- en luchtkoeling worden pluimveekarkassen direct na het slachtproces zeer snel teruggekoeld en gelijktijdig efficiënt gereinigd. Hierdoor wordt gewichtsverlies verkomen (geen uitdroging) en wordt een hoge energie- en tijdsbesparing gerealiseerd.

"De kracht van de eenvoud", zo typeerde de selectiecommissie deze innovatie. Op een slimme en gedegen wijze is gekeken naar de problemen rondom het slachten van pluimvee (salmonella, hygiëne, ruimtebeslag van de huidige productielijnen e.d.) en via het 'Combi koelsysteem' is voor een groot aantal van deze problemen een oplossing gevonden. Het draagt in hoge mate bij aan een verbetering van de voedselveiligheid en dat is in deze tijd een zeer belangrijk item.

Waters Unlimited B.V. uit Zwolle is een klein bedrijf dat waterproducten maakt voor verschillende doelgroepen en specifieke gelegenheden. De innovatie zit in de waterconditionair. Door het op een andere manier schakelen van filters kan de kwaliteit van kraanwater worden beïnvloed. Waters Unlimited levert er ook nog klantspecifieke flessen bij, zodat elke klant zijn 'eigen' water kan maken.

Volgens de commissie is het een goed uitgewerkt totaal concept waarbij een goede combinatie is gemaakt tussen techniek en marketing. Het voorziet in een behoefte van restaurants, hotelketens en kantoren. De organisatie is klein maar door de juiste samenwerking met andere bedrijven kan Waters Unlimited op een efficiënte wijze functioneren.

Alle nominaties worden in het tv-programma Da Vinci belicht. Dit programma is vanaf 8 september wekelijks te zien op TV-Oost. Een jury, bestaande uit deskundigen op gebied van innovatie en ondernemerschap, zal de uiteindelijk de winnaar kiezen. Deze wordt tijdens een live-tv-uitzending op 31 oktober op TV-Oost bekendgemaakt. Voorafgaand aan de tv-uitzending, die overigens vanuit de Saxion Hogeschool IJselland in Deventer wordt uitgezonden, organiseert de Provincie Overijssel, in samenwerking met de hogeschool en de OOM (Ontwikkelings- en Investeringsmaatschappij voor Overijssel) een Innovatiecongres voor het Overijsselse bedrijfsleven.

De Overijssel Innovation Award wordt voor de vierde keer georganiseerd door de Provincie Overijssel, in samenwerking met de OOM. Vorig jaar won het bedrijf Tech-Wood uit Rijssen de prijs bestaande uit een geldbedrag van 10.000 gulden en een kunstwerk. De Overijssel Innovation Award heeft tot doel een breed publiek kennis te laten maken met nieuwe producten en diensten die door Overijsselse bedrijven op de markt worden gezet.

Genomineerden voor Innovation Award bekend

Zwemmersjeuk in het Lageveld bij Wierden

Akkoord Provinciale Staten renovatie provinciehuis

Provincie werkt aanbevelingen mandatering uit

Voorbereiding N348 Deventer vordert gestaag

Jazz in provinciehuis

Reggevisie binnen plan landinrichting Rijssen ter inzage

© 28-06-2002 Provincie Overijssel