European Commission

IP/02/957

Brussel, 28 juni 2002

Commissie geeft haar goedkeuring aan de verwerving door TNT Logistics van een belang in twee verleners van vervoerslogistieke diensten

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan de verwerving door TNT Logistics, een dochteronderneming van de Nederlandse TPG Group, van een belang van 50 procent in de Deense onderneming DSV Logistic Holding en in DFDS Finland, twee ondernemingen die gespecialiseerd in het verlenen van vervoerslogistieke diensten en die momenteel het volledige eigendom zijn van De Sammensluttede Vognmænd A/S (DSV) uit Denemarken. De verwerving levert geen mededingingsbezwaren op omdat er slechts beperkte overlappingen zijn op het gebied van logistieke diensten en er nog sterke concurrenten op de markt aanwezig zijn.

De concentratie betreft de oprichting van een 50/50 joint venture door TNT Logistics en DSV. Deze laatste zal haar volle dochterondernemingen DSV Logistik Holding A/S en DFDS Transport Logistics OY uit Finland bij de joint venture onderbrengen.

TNT Logistics is een dochteronderneming van de TPG Group NV, een mondiale verlener van postdiensten, expresdiensten en logistieke diensten. TPG Logistics (met inbegrip van TNT Logistics) verleent algemene logistieke diensten over de gehele wereld.

De kernactiviteiten van DSV zijn vervoer- en milieudiensten. DSV biedt een wereldwijd netwerk aan voor zeevervoer, luchtvrachtvervoer en vervoer over de weg. DSV Logistics en DFDS Finland verrichten algemene logistieke diensten, voornamelijk in de Scandinavische landen.

De activiteiten van de partijen overlappen elkaar op de markt voor algemene logistieke diensten op contract in de Scandinavische landen. Deze diensten omvatten het beheer, ten behoeve van de klant, van de stroom en de opslag van goederen en diensten, alsook de daarmee verband houdende informatievoorziening (in tegenstelling tot de gewone transport- en expeditiediensten). De gecombineerde marktaandelen blijven beneden 15% en er zijn nog verscheidene sterke concurrenten in de Scandinavische landen, zoals Danzas, Schenker en Maersk Logistics.