Gemeente Deventer

ROEMENEN EN ESTEN MAKEN IN DEVENTER EN ZUTPHEN KENNIS MET SOCIAAL BELEID

Uit Tartu (zusterstad van Zutphen en Deventer in Estland) en Sibiu (zusterstad van Deventer in Roemenië) komen van 29 juni tot 4 juli zes Esten en drie Roemenen naar Deventer en Zutphen voor een kennisuitwisseling rond het onderwerp 'Lokaal sociaal beleid'. Voorafgaand volgen zij een introductieprogramma bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en wonen zij een congres bij van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn.

Het stageprogramma in Deventer en Zutphen is met name gericht op ouderenvoorzieningen, alcohol- en drugsproblematiek, minderheden- en jeugdbeleid en lokaal sociaal beleid. In Deventer worden onder andere bezoeken gebracht aan Tactus, Arcuris, Don Bosco, de Samenwerkende Organisaties Buitenlanders Deventer en jongerenorganisatie Walhalla. Bij de beide gemeenten spreken zij met vertegenwoordigers van het college van burgemeester en wethouders en met betrokken beleidsmedewerkers.

De VNG organiseert deze kennisuitwisseling voor betrokkenen uit toetredingslanden in Midden- en Oost-Europa tot de Europese Unie. Het is de bedoeling dat ze na het bezoek aan Nederland in eigen land aan de slag gaan met sociale zorg en welzijn, in samenwerking met de Nederlandse zustersteden. De groep bestaat uit wethouders, ambtenaren, welzijnswerkers, een arts en een verpleegkundige.