---


---

Wiezoreck)

"Cravatte" voor vaandel Regiment Stoottroepen Prins Bernhard

28-06-2002

Op het bordes van Paleis Soestdijk heeft Z.K.H. Prins Bernhard vanmorgen (28 juni) een cravatte uitgereikt aan het Regiment Stoottroepen van de Koninklijke Landmacht. Op deze cravatte, een soort wimpel, staat de tekst Regiment Stoottroepen Prins Bernhard en 29-6-2002. De uitreiking vond plaats voor het front van aangetreden militairen van het regiment en veteranen. Nadat het vaandel was uitgetreden, bevestigde de Prins die morgen 91 jaar hoopt te worden - de cravatte persoonlijk aan het vaandel.

Het regiment stoottroepen vindt zijn oorsprong in de knokploegen van het verzet in de Tweede Wereldoorlog. In september 1944 gaf Prins Bernhard opdracht tot het vormen van een militaire eenheid met personeel dat deel uitmaakte van het gewapend verzet. Prins Bernhard was in die tijd bevelhebber van de Nederlandsche Strijdkrachten en de Binnenlandsche Strijdkrachten.

Na de oorlog zijn de stoottroepen ingezet in het voormalig Nederlands Indië en Nieuw Guinea. In meer recenter tijd is het regiment uitgezonden naar ondermeer Bosnië, Kosovo en begin dit jaar Afghanistan. Sinds 1995 zijn de stoottroepen als 13 Infanteriebataljon luchtmobiel een onderdeel van de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht. (fotos: Peter Wiezoreck) Ministerie van Defensie


Wiezoreck)