Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 28 JUNI 2002 IN

KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vrijdag 28 juni 2002 goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering verleent een negatief advies aan een ontwerp van Koninklijk en Ministerieel besluit tot omzetting in nationale reglementering van de richtlijn 96/26/EG van de raad, gewijzigd door richtlijn 98/76/EG van de raad inzake de toegang tot het beroep van ondernemer van personenvervoer over de weg. Volgens de Vlaamse regering is de federale overheid niet bevoegd om aan de Vlaamse overheid voorwaarden op te leggen op basis waarvan vergunningen geweigerd of ingetrokken zouden moeten worden, terwijl het afleveren, weigeren of intrekken van deze gewestelijke exploitatievergunningen wel tot de strikt gewestelijke bevoegdheid behoort.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering neemt kennis van de werkwijze en de stand van zaken in de afbakeningsprocessen van de zeehavengebieden in het kader van de gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen en van het Havendecreet. Ze gelast de bevoegde ministers de nodige initiatieven te nemen met het oog op het verder zetten van de strategische planningsprocessen en de opmaak van gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering gelast de bevoegde minister een expertencommissie aan te stellen die een plan moet opstellen dat accurate oplossingen biedt voor de problemen waarmee het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) als beleids- en als financieringsinstrument wordt geconfronteerd in de ziekenhuis- en rusthuissector. De commissie moet onder meer een kader schetsen voor sectoroverschrijdende zorgstrategische planning, onderzoeken of cofinanciering met de private sector mogelijk is, en welke vormen van projectfinanciering in aanmerking komen.


* * *

De Vlaamse regering keurt het convenant goed met de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) voor de periode 2002-2005. De bevoegde minister kan gedurende de looptijd van dit convenant jaarlijks subsidies toekennen. Voor dit jaar bedraagt die subsidie 495.790 euro.


* * *

De Vlaamse regering kent respectievelijk 632.188 euro en 2,48 miljoen euro toe aan de werkgevers van het geregulariseerde DAC-personeel in de categorieën "Beschut Wonen" en "Diverse projecten in de gezondheidszorg". Die subsidies moeten de loonkost voor deze ex-DAC'ers voor het jaar 2002 dekken.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Het universitair steunpunt Nederlands als Tweede Taal (NT2) en het universitair steunpunt Intercultureel Onderwijs (ICO) zijn beiden erkend voor een periode van 5 jaar (2000-2004). Voor elk werkingsjaar krijgen ze een subsidie. De Vlaamse regering kent voor het werkingsjaar 2002 een subsidie toe van maximaal 613.250 euro aan het steunpunt NT2 en maximaal 535.450 euro aan het steunpunt ICO.


* * *

Ter uitvoering van het Decreet van 20/4/2001 keurt de Vlaamse regering, na advies van de Raad van State, definitief een wijzigingsbesluit goed betreffende de begroting en de personeelsformatie voor de hogescholen en de vzw's sociale voorzieningen in Vlaanderen.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt principieel de voorwaarden voor het oprichten van betrekkingen in de ambten van technisch adviseur en technisch adviseur-coördinator in het voltijds secundair onderwijs. Het wijzigingsbesluit wil dat bij het bepalen van dergelijke betrekkingen de stages ziekenhuisverpleegkunde ook in aanmerking komen. Het voert ook de opdeelbaarhaarheid in van het ambt van technisch adviseur-coördinator in twee halve betrekkingen. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een wijzigingsbesluit goed betreffende de
bekwaamheidsbewijzen, de weddenschalen, het prestatiestelsel en de bezoldigingsregeling in het secundair onderwijs. Het levert de noodzakelijke wettelijke grondslag voor een regeling m.b.t. gecombineerde opdrachten voor leraren praktische vakken die reeds via mededeling van 23 augustus 2001 aan de inrichtende machten en directies is bekend gemaakt en die betrekking heeft op het aflopende schooljaar. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

De Vlaamse regering stemt principieel in met een omzendbrief die de begrippen 'ander ambt' en 'wedertewerkstelling' in het onderwijs definieert. De brief maakt de wedertewerkstelling van ter beschikking gestelde personeelsleden wegens ontstentenis van betrekking, die in het bezit zijn van een voldoende geacht bekwaamheidsbewijs, voor het vak "project algemene vakken" mogelijk. Deze regeling geldt al voor het huidige schooljaar, maar wordt door deze omzendbrief verlengd voor het volgende schooljaar. Over deze omzendbrief wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot een actualisering van het besluit van 1990 dat de bekwaamheidsbewijzen, de weddenschalen en de bezoldigingsregeling vastlegt voor de leermeesters godsdienst en de godsdienstleraars. Ook de islamitische godsdienst wordt in het besluit opgenomen.


* * *

Het decreet betreffende de gelijke onderwijskansen I voorziet voor elk kind een principieel inschrijvingsrecht in de gekozen school. Slechts in een beperkt aantal gevallen kunnen schoolbesturen leerlingen weigeren of doorverwijzen. Om dit inschrijvingsrecht reëel te maken voorziet het decreet in een rechtsbescherming voor de leerlingen en hun ouders. Met het oog op die bescherming beslist de Vlaamse regering, na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten, definitief tot oprichting van overlegplatforms inzake gelijke onderwijskansen. Naast die rechtsbeschermende taak zullen de overlegplatforms ook alle lokale actoren sensibiliseren en responsabiliseren voor de uitvoering van een lokaal gelijkekansenbeleid.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten keurt de Vlaamse regering opnieuw principieel een voorontwerp van besluit goed tot wijziging van het KB 65 van 20 juli 1982 dat de wijze vaststelt waarop de ambten van het bestuurs- en onderwijzend personeel worden bepaald in de inrichtingen voor buitengewoon onderwijs. Het wijzigingsbesluit verhoogt het aanwendingspercentage van 95% naar 100% voor alle instellingen van opleidingsvorm 4. Verder worden voor types 3, 4 en 6 de richtgetallen verlaagd van 5 naar respectievelijk 4,75, 4,25 en 3. Eveneens krijgen de scholen voor buitengewoon secundair onderwijs de mogelijkheid een gedeelte van het lesurenpakket dat zij niet wensen aan te wenden, over te dragen naar het volgende schooljaar. Dit wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten keurt de Vlaamse regering opnieuw principieel een voorontwerp van besluit goed tot wijziging van het KB 67 van 20 juli 1982 dat de wijze vaststelt waarop de ambten van het paramedisch personeel worden bepaald in de inrichtingen voor buitengewoon onderwijs met uitzondering van de internaten of semi-internaten. Het wijzigingsbesluit verhoogt het aanwendingspercentage van 93,9% naar 100% voor alle instellingen voor wat de urenpakketten paramedisch personeel in het buitengewoon secundair onderwijs betreft. Verder wordt voor het type 3 het richtgetal verhoogd van 0,3 naar 1,3. Eveneens krijgen de scholen voor buitengewoon secundair onderwijs de mogelijkheid een gedeelte van het lesurenpakket paramedisch personeel dat zij niet wensen aan te wenden, over te dragen naar het volgende schooljaar. Ook wordt de inschakeling van andere personeelscategorieën, met name sociaal, medisch, psychologisch en orthopedagogisch personeel, voorzien. Dit wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten legt de Vlaamse regering definitief het aanwendingspercentage vast van het extra lesurenpakket onderwijsvoorrang in het buitengewoon secundair onderwijs voor het schooljaar 2002-2003. Dit aanwendingspercentage van 95% is identiek aan dat van vorig schooljaar.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt principieel een aantal gerichte aanwendingspercentages (AP) in de lagere en de middelbare graad van het deeltijds kunstonderwijs. Het AP van de middelbare graad Beeldende Kunst stijgt van 85% naar 90%, dat van de lagere graad Muziek van 92% naar 95% en de middelbare graad Woord van 90% naar 95%. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt principieel het aanwendingspercentage voor het urenpakket dat aan de opvangcentra wordt toegekend. Het stijgt van 93,5% naar 100%. Dit moet de werkdruk verminderen en het pedagogisch comfort en de kwaliteit van het werk verhogen. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten keurt de Vlaamse regering definitief een omzendbrief goed aan de schoolbesturen en directeurs van het gewoon en buitengewoon basisonderwijs betreffende de loonsverhoging van de directeurs. Voor de directeurs van het gewoon basisonderwijs is de verhoging afhankelijk van het leerlingenaantal. Voor de directeurs van het buitengewoon basisonderwijs is de verhoging afhankelijk van meerdere factoren.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten keurt de Vlaamse regering definitief een omzendbrief goed betreffende de toekenning van een bijwedde voor de houders van een getuigschrift van de grondige kennis van de tweede taal Frans in het lager onderwijs in het arrondissement Brussel-Hoofdstad met ingang van 1 september 2002.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel de kiesprocedure goed voor de Raad van het Gemeenschapsonderwijs. Dit voorontwerp van besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een aantal wijzigingen goed aan het besluit van 6 juli 1999 betreffende een geïntegreerde economische boekhouding en budgettaire rapportering voor de scholengroepen en het centrale niveau van het gemeenschapsonderwijs. De wijzigingen hebben betrekking op het omzetten van bedragen naar euro en het verlagen van een grensbedrag voor materiële vaste activa. De verplichting tot semesteriële afsluiting van de rekeningen wordt met één jaar verdaagd.


* * *

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten beslist de Vlaamse regering definitief tot wijziging van 2 omzendbrieven met betrekking tot de regeling van de loopbaanonderbreking en het ouderschapsverlof voor de personeelsleden van het onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding. De voorgenomen wijzigingen zijn ingegeven door de afschaffing van de vervangingsplicht bij loopbaanonderbreking. De verplichting dat het ouderschapsverlof gedurende een volle periode van drie maanden moet worden opgenomen wordt geschrapt. Verder wordt ook een uitbreiding voorzien van de voor gedeeltelijke loopbaanonderbreking in aanmerking te nemen prestaties.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

In het licht van de socio-economische evolutie keurde de Vlaamse regering begin maart een voorontwerp van decreet principieel goed dat het beleidsinstrument Herplaatsingsfonds moet optimaliseren. Het fonds komt tussen bij de herplaatsing van werknemers bij bedrijven of instellingen die door faling, gerechtelijke ontbinding en/of financiële moeilijkheden geen middelen hebben om hun ontslagen werknemers te herplaatsen. Het voorontwerp van decreet strekt ertoe het Herplaatsingsfonds toe te laten ook tussen te komen in geval van een gerechtelijk akkoord, onder voorwaarde dat de rechtbank vaststelt dat de kosten van het sociale plan niet door de onderneming zelf kunnen gedragen worden. Na advies van de SERV keurt de Vlaamse regering dit voorontwerp opnieuw principieel goed. Het wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Eind maart keurde de Vlaamse regering principieel een voorontwerp van decreet goed houdende vergunning van verblijven en erkenning van organisaties die een werking uitoefenen in het kader van "Toerisme voor allen". Het voorontwerp behelst het heroriënteren van het actuele sociaal toerisme naar een meer specifiek doelgroepenbeleid (kinderen, jongeren en gezinnen die in armoede leven) met als leuze 'Toerisme voor allen'. Dit omdat nog steeds een groot deel van de bevolking geen vakantie neemt. Binnen de aldus gedefinieerde groepen wordt ook bijzondere aandacht gegeven aan de jeugd en meer specifiek jeugdinfrastructuur. Het voorontwerp van decreet werd voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Gezien dat advies tot op heden uitbleef, wordt het ontwerpdecreet opnieuw ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering keurde begin mei principieel een voorontwerp van decreet goed dat instemt met het Verdrag van de VN-Economische Commissie voor Europa betreffende toegang tot milieu-informatie, inspraak bij milieubesluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden. Dit zogenaamde Aarhusverdrag is het eerste internationaal juridisch instrument dat invulling geeft aan het beginsel 10 van de Verklaring van Rio, die in 1992 werd aangenomen in het kader van de VN Conferentie Milieu & Ontwikkeling. Dit voorontwerp van decreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad.


* * *

De waterheffingen van 1992 en 1993 werden niet voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Dat heeft geleid tot betwistingen van bedrijven bij het Hof van Beroep. Teneinde te anticiperen op een uitspraak van de Rechtbank besliste de Vlaamse regering begin november 2001 principieel de waterheffingsbesluiten op te heffen en een nieuw vervangend voorontwerp van besluit principieel goed te keuren. Na advies van de Raad van State beslist ze nu het vervangingsbesluit definitief goed te keuren.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een besluit goed dat een aantal bepalingen van het decreet op de waterkeringen op de onbevaarbare waterlopen verduidelijkt. Het voorziet onder meer dat de beheerders van waterlopen sneller werken kunnen starten aan bepaalde waterlopen en bepaalt in dit verband de wijze van kennisgeving en de te verstrekken gegevens aan de betrokken eigenaars. Daarnaast kent het besluit de ambtenaren die de waterkering moeten schouwen de bevoegdheid van officier van gerechtelijke politie toe, zodat ze overtredingen kunnen vaststellen en opsporen.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering beslist tot uitbetaling van een bedrag van 9,6 miljoen euro voor het pensioenfonds van de VRT uit het Vlaams Fonds voor de Lastendelging.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot gedeeltelijke herverdeling van een provisioneel krediet om de salarissen en werkingskosten te betalen van de via het Lambermontakkoord overgekomen gouverneurs, arrondissementscommissarissen en gewestelijke ontvangers.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een ontwerpdecreet goed dat instemt met de overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie (BLEU) en Kroatië. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een ontwerpdecreet goed ter goedkeuring van het Samenwerkingsakkoord met Tsjechië. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

In het kader van de uitbouw van geïntegreerde overheidsloketten erkent de Vlaamse regering Geo- Vlaanderen als kruispuntsite en model voor de bevraging en visualisatie van geografische informatie. Het Centraal Referentie Adressen Bestand (CRAB) wordt uitgebouwd als referentiedatabank en uitwisselingsmodel voor adressen en adreslocaties binnen het e-governmentproject.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot wijziging van een besluit over de oprichting en samenstelling van een raad van beroep voor sommige Vlaamse openbare instellingen. De wijzigingen betreffen onder meer de uitbreiding van de bevoegdheden van de tweede kamer van de raad van beroep tot elk beroep dat de ambtenaar instelt tegen de beslissing tot loopbaanvertraging, de uitbreiding van de derde kamer van de raad van beroep tot elke beroep dat het statutair personeelslid van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening instelt tegen een weigering van het verlof voor loopbaanonderbreking, en op voorstel van de Dienst Emancipatiezaken worden de woorden "verminderde prestaties" gewijzigd in "deeltijdse prestaties".


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een aantal wijzigingen goed in verband met de uitreiking van de Vlaamse Monumentenprijs. De wijzigingen hebben onder meer betrekking op het aantal laureaten en de geldprijzen. De Vlaamse regering zal nu een laureaat per provincie aanwijzen die een bedrag van 2500 euro krijgt. Onder deze laureaten wordt de winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs gekozen, die 12.500 euro ontvangt.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een besluit goed betreffende de steun voor de binnenvaart in de economische expansiewet van 4 augustus 1978. Deze sector wordt geconfronteerd met een door Europa opgelegde liberalisering. Volgende investeringen en uitgaven kunnen in aanmerking komen voor subsidiëring: technische aanpassingen, uitgaven voor adviezen en investeringen i.v.m. samenwerkingsverbanden. Het voorgestelde steunpercentage bedraagt in de drie gevallen 15%.


* * *

De Vlaamse regering kent expansiesteun toe aan de NV Alcatel Microelectronics in Oudenaarde en de NV Pittsburgh Corning Europe in Tessenderlo.


* * *

De Vlaamse regering kent 372.000 euro subsidie toe aan het Vlaams Centrum voor Kwaliteitszorg als financiering voor de voortzetting van de actie "Kwaliteitscultuur". Op termijn moet deze actie leiden tot de implementatie van Integrale Kwaliteitszorg (IKZ) in bedrijven, instellingen en organisaties in Vlaanderen. Het moet het bedrijfsleven, het onderwijs, de administratie in Vlaanderen een niveau verzekeren dat de
concurrentiestrijd in de volgende decennia aankan.


* * *

De Vlaamse regering vernietigt de benoeming van de heer Albert Verbrugghe tot administrateur-generaal van de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) Vlaams- Brabant.


-----
einde

-----