Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA


DTe: Nieuwe tarieven voor levering elektriciteit

De Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) hebben, namens de Minister van Economische Zaken, de nieuwe tarieven vastgesteld voor de levering van elektriciteit in 2002. De nieuwe tariefstructuur is ontwikkeld na consultatie van de energiesector. DTe heeft berekend dat eindverbruikers per saldo weinig zullen merken van de nieuwe tarieven.

De Minister van Economische Zaken stelde deze week, op basis van een advies van DTe, een nieuwe efficiëntiekorting vast voor leveringsbedrijven van elektriciteit (de zogenaamde x-factor). Deze efficiëntiekorting is voor alle bedrijven 10 procent per jaar. Deze x-factor is berekend door de inkoopkosten voor elektriciteit in 2000 te vergelijken met de verwachte inkoopkosten voor 2003. Gemiddeld zullen de (verwachte) inkoopkosten in deze periode met tien procent dalen. In 2004 zijn alle afnemers van elektriciteit vrij in de keuze van leverancier en zal DTe voor de levering geen maximumtarieven meer vaststellen.

De nieuwe tarieven zijn vastgesteld op basis van de tarieven voor 2000, die voor ieder bedrijf verschillend waren. Voor leveranciers van elektriciteit die in 2000 al lage tarieven hadden, is een tariefbodem ingevoerd. Zij mogen deze bodem als tariefprijs hanteren.

Het nieuwe systeem van de efficiëntiekorting vervangt het systeem dat het College van Beroep voor het bedrijfsleven in februari van dit jaar ongeldig verklaarde. De rechter oordeelde dat het percentage niet voor ieder bedrijf en per kwartaal verschillend kon zijn. In plaats daarvan moest de x-factor voor elk bedrijf gelijk zijn en voor drie jaar worden vastgesteld.