Nieuw-Vlaamse Alliantie

N-VA reikt Verhofstadt en Vinck helpende hand (28/06/02)

De N-VA toont zich opgelucht dat eindelijk een einde lijkt te komen aan het ongelooflijk gepruts en geknoei van de regering-Verhofstadt inzake de benoeming van de NMBS-bestuurder. Toch wil paars-groen de eigen lijdensweg blijkbaar nog langer rekken door de wijziging van de wet op de overheidsbedrijven toe te wijzen aan een zoveelste werkgroep.
De N-VA beveelt de korte pijn aan. Verhofstadt en co. moeten nu gewoon eerlijk toegeven dat ook de aankondiging dat geen komma zou gewijzigd worden aan de NMBS-wet, woorden in de wind waren. Deze wet, amper drie maanden oud, maakt immers elk professioneel management van de NMBS onmogelijk.

Het belangrijkste is vandaag dat Karel Vinck optimaal kan functioneren als autonoom spoormanager.

De N-VA reikt zowel Vinck als de regering-Verhofstadt een helpende hand door de indiening van twee wetsvoorstellen tot wijziging van de wet op de economische overheidsbedrijven. Een eerste wetsvoorstel (doc. 1779) werd reeds ingediend met het oog op de afschaffing van de zogenaamde tweede handtekening van de Franstalige directeur-generaal. Een tweede wetsvoorstel werd vandaag ingediend en voorziet in:

de afschaffing van de leeftijdgrens van 65 jaar voor de NMBS-bestuurders, zodat Karel Vinck zoals overeengekomen de NMBS, minstens, drie jaar kan leiden;

de afschaffing van de termijn van zes jaar voor het mandaat van de gedelegeerd bestuurder;

de aanstelling van de gedelegeerd bestuurder als voorzitter van het strategisch comité in plaats van de voorzitter van de raad van bestuur, Alain Deneef;

de aanstelling van de gedelegeerd bestuurder als voorzitter van het benoemings- en bezoldigingscomité.

Indien de meerderheidspartijen Karel Vinck echt alle kansen wil geven, dan dienen beide wetsvoorstellen snel goedgekeurd te worden, dit kan perfect in de drie resterende weken voor het parlementair reces. Aldus dient Karel Vinck zich enkel te bekommeren om het management van de NMBS, niet om de werkgroep waarin zijn arbeidsvoorwaarden ter discussie staan.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Frieda Brepoels, kamerlid, fractievoorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be