Ministerie van Justitie

Dove en slechthorende kinderen kwetsbaarder voor misbruik

Dove en slechthorende mensen zijn een stuk kwetsbaarder voor seksueel misbruik dan mensen die wel goed kunnen horen. Niet alleen binnen doveninstituten maar ook daarbuiten. Dit zegt Johan Wesemann, zelf doof en adviseur van verschillende doveninstituten. Wesemann reageert met zijn uitspraak in het Brabants Dagblad op een omvangrijke zaak van seksueel misbruik op het Instituut voor Doven in Sint-Michielsgestel.

Op één van de scholen van dit instituut hebben twee jongens zich gedurende lange tijd schuldig gemaakt aan stelselmatig misbruik van in totaal vijftien slachtoffers. De kwestie kwam vorig jaar aan het rollen omdat een van de slachtoffers uiteindelijk aangifte deed.

Terloopse correcties

Dove kinderen zijn volgens Wesemann een stuk kwetsbaarder omdat de opvatting leeft dat dove mensen toch niet kunnen praten en hun gevoelens kunnen uiten. Doven hebben een veel lichamelijker contact dan horenden. Daarnaast missen dove kinderen veel terloopse correcties over seksuele omgang die horende leeftijdsgenootjes wel oppikken.

De weerbaarheid van dove en slechthorende kinderen moet daarom worden vergroot, stelt Wesemann. Er zijn volgens hem plannen voor de oprichting van een platform seksueel misbruik doven en slechthorenden. Naar aanleiding van de affaire op het Instituut voor Doven in Sint-Michielsgestel pleiten verschillende deskundigen voor een landelijk plan voor goede voorlichting aan dove kinderen over relaties, seksualiteit en seksueel misbruik.

Onderzoek in de Verenigde Staten heeft uitgewezen dat vijftig procent van de doven daar met seksuele intimidatie te maken krijgen. Er is geen onderzoek gedaan naar de Nederlandse situatie.

Aanpak voor seksueel misbruik van doven

De Federatie van Ouders van Dove Kinderen (FODOK) heeft vorig najaar al een concreet plan `Aanpak voor seksueel misbruik van doven' opgesteld. Daarnaast geeft de Federatie een boekje over seksueel misbruik uit. Het boekje `Seksueel misbruik! Wat is dat?' geeft antwoorden op vragen als `Wat kun je doen als het jou overkomt?' Het kan voor 9,10 euro (excl. verzendkosten) besteld worden bij FODOK (tel.: 030 - 2900 360, fax: 030 - 2900 380 of e-mail fodok@wxs.nl).


* Kijk voor meer informatie op de website www.fodok.nl
Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 28-06-2002