ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV : nieuw kabinetsbeleid inconsequent

PERSBERICHT

Zoetermeer, 29 juni 2002

ABVAKABO FNV maakt zich grote zorgen over het kabinetsbeleid voor de publieke sector. De FNV-bond heeft dit aan de leden van Tweede Kamer geschreven als reactie op het bereikte regeerakkoord van CDA, LPF en VVD. Op de collectieve sector worden forse kortingen toegepast, zonder dat concreet wordt aangegeven welke taken zullen vervallen. Ronald Paping, dagelijks bestuurder van de bond: 'Het is een illusie om te denken dat bureaucratie verdwijnt door te bezuinigen op de publieke sector. Sterker nog, diverse maatregelen zullen alleen maar leiden tot een behoefte aan meer bureaucratie en regelgeving'. Paping denkt hierbij aan de zorgtoeslag die aan miljoenen burgers zal moeten worden uitbetaald. In de brief aan de Tweede Kamer pleit ABVAKABO FNV ervoor dat de politiek duidelijke keuzes maakt.

ABVAKABO FNV zet zich in voor een kwalitatief goede publieke sector en de belangen van de mensen die daar werken. Een goed georganiseerde publieke sector is zowel noodzakelijk voor een duurzame en voorspoedige economische ontwikkeling, als voor het leveren van belangrijke collectieve diensten. Dat is vooral van belang voor de burgers met lagere inkomens.

De grootste bond in de publieke sector heeft forse problemen met het wegsaneren van tienduizenden ambtenaren bij het rijk en de lagere overheden, het vrijwel afschaffen van gesubsidieerde arbeid en het feit dat er onvoldoende geld beschikbaar komt om de problemen in de zorg aan te pakken.
ABVAKABO FNV: 'Bezuinigingen zijn gemakkelijk geroepen, maar als er geen duidelijke keuzes worden gemaakt, leidt het voor de werknemers alleen maar tot verhoging van de werkdruk. Dat kan natuurlijk niet'. De kwaliteit van de zorg, welzijn en het onderwijs moeten worden verbeterd, maar de mensen die er werken (in gesubsidieerde banen) worden wegbezuinigd.
Als er al bezuinigd moet worden, moet de politiek aangeven wat er niet langer gedaan hoeft te worden en de consequenties onder ogen zien. Men kan zich niet verbergen achter vage formules zoals vermindering van regelzucht en bureaucratie. 'Het hele akkoord is gewoon onvoldoende doordacht', zegt Ronald Paping.

Daarnaast vreest de bond dat de onlangs ingeslagen weg om het arbeidsmarktbeleid in de collectieve sector te verbeteren, wordt stopgezet. Dat is funest voor de kwaliteit van de publieke sector. ABVAKABO FNV pleit voor het verder verbeteren van de arbeidsvoorwaarden. Werken in de collectieve sector moet aantrekkelijk blijven. In eerste instantie kóst dat geld, terwijl het kabinet lijkt te kiezen voor minder geld voor arbeidsvoorwaarden.

ABVAKABO FNV realiseert zich dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden in een economische situatie die niet rooskleurig is. De bond heeft al eerder aangegeven bereid te zijn tot constructief overleg. In dat kader is gepleit voor een sociale ruil, met als elementen een lagere loonontwikkeling, werk maken van reïntegratie en investeren in de publieke dienstverlening en armoedebestrijding. Het kenmerk van een ruil is dat alle partijen een bijdrage leveren. Tot nu toe ziet ABVAKABO FNV een bijdrage van de overheid niet terug in het regeerakkoord. Ronald Paping: 'De nieuwe coalitie kiest kennelijk voor lastenverlichting, geforceerde staatsschuldreductie en verschraling van de publieke sector, en niet voor investeren in goede publieke dienstverlening en verbetering van de positie van de laagste inkomens'.

Meer informatie:
ABVAKABO FNV
Ronald Paping lid dagelijks Bestuur (06) 51576938 Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

De brief aan de leden van de Tweede Kamer kunt u terugvinden op www.abvakabo.nl.
Voor informatie over onze opvattingen over bijvoorbeeld de WAO verwijzen wij naar de reactie van de FNV.

29 jun 02 15:48