Skatebond Nederland


Persbericht
Skatebond Nederland

Nijkerk, 29 juni 2002 Cédric Michaud heeft zaterdagavond in Nijkerk de zevende etappe van de Univé World on Wheels-skeelercompetitie gewonnen. De Fransman kwam alleen aan, nadat hij was gedemarreerd uit een kopgroep van negen, die op zijn initiatief was ontstaan.

De sprint om de tweede plek won Klaas Slager uit Staphorst, derde werd Ingmar Berga uit Hoogeveen, beiden uit de ploeg Univé/Mogema. ,,Wij waren met ons tweeën en de Nefit-ploeg met drie. Ze demarreerden om de beurt, dus wij moesten vol aan de bak,'' legde Slager uit. Michaud, die zijn tweede Univé-overwinning boekte, behandelde peloton en kopgroep als een jojo. Eerst demarreerde de Fransman uit het peloton. Vlaming Frank Fiers (Univé/Mogema) kon net aanpikken. Met nog twintig minuten te gaan reed Michaud met gemak weg bij Fiers, die zich moest laten terugzakken in de grote groep. Daaruit organiseerde een groep van acht de aansluiting met Michaud. Dat waren de latere nummers twee en drie Slager en Berga, Michauds ploeggenoten Arjan Mombarg en Hans van de Wetering, Erik Spijkerman uit Nibbixwoud die vierde zou worden, Marcel Oosten en Wim Bos (ploeg StouwdaMonda) en Glenn Focke uit het Vlaamse Oudenburg. Michaud stelde de kopgroep op de proef met enkele tempoversnellingen, waarna hij definitief vertrok en met een straatlengte voorsprong alleen aankwam. Hij staat nu derde in het tussenklassement op 10 punten achterstand van leider Luc Bartholomeeussen uit het Belgische Brecht, die in Nijkerk 16e werd na vruchteloze pogingen zich bij de vluchters te voegen. Tweede in het klassement staat Nederlands kampioen Arjan Smit, Michauds ploegmaat die afgelopen week hard ten val kwam in een wedstrijd in het Zwitserse Zürich. Smit kampte nog met de naweeën, hij werd 17e. Tussen kopgroep en peloton 'zwommen' Gerjan Last uit Zwolle en Bart Hakstege uit Ede, die tiende en elfde werden. Daarachter finishte Willem Hut uit Haulerwijk, ook in zijn eentje, als twaalfde. Beelden van de wedstrijd zijn zondagavond te zien in de reguliere sportuitzending van TV Oost.

Dames
De Belgische vrouwen maakten de dienst uit in de dameswedstrijd. Nele Armee uit Kessel-Lo won de eindsprint van de eerste groep van elf, gevolgd door haar landgenotes Wendy Vallons en Sofie Eykerman. Ook plaats vier was voor een Vlaamse, Wencke Depoorter uit Oudenburg. Insiders merkten op dat de Nederlandse vrouwen beter zouden moeten samenwerken door te demarreren, om op die manier de Belgische concurrentes - van wie de meesten een sterke eindsprint in de benen hebben - eerder moe te maken. Nu was Anka Greving uit Zeyen op de vijfde plek de eerste Nederlandse, met in haar kielzog Jannitta Spigt uit Wervershoof, Janneke Hut uit Haulerwijk en Laura Kamminga uit Heerenveen. Er waren 27 vrouwen van start gegaan.

B-rijders
De Vlaming Sander Armee won in Nijkerk de B-wedstrijd, nadat zijn zus Nele al bij de vrouwen had getriomfeerd. Armee was de snelste in de einsprint vóór Geert Plender uit Kamperveen. Op korte afstand werd Jarno van Wingerden uit Zwijndrecht derde. In de voorlaatste ronde reed de ontsnapte Gerben van Hest uit Alphen nog voor het peloton uit. Zijn voorsprong leek groot genoeg voor de overwinning, maar het sprintende peloton vatte de teleurgestelde Dasia-rijder in het zicht van de haven in de kraag. Twee ronden voor het eind was het nog de Vlaming Stijn Nauwynck, die alleen voorop reed. Ook hij kon in de straffe wind in zijn eentje geen stand houden tegen de grote groep. Datzelfde lot was de kopgroep beschoren, die ongeveer halfkoers was ontstaan met wederom Sander Armee, Geert Plender, Jarno van Wingerden, Stijn Nauwynck, Nederlands kampioen Ted Ooijevaar uit Nibbixwoud en Marco Kamstra uit Wommels.

Bij de C-rijders zegevierde Gert-Jan Veltkamp uit Rijssen, klassementsleider in de Appie Zomer-competitie. Tweede werd Henk Veijer uit Rouveen, derde Rob ter Haar uit Dedemsvaart. De veteranen moesten hun meerdere erkennen in Piet Lagerweij uit Otterlo, die de sprint won van een kopgroep van drie. Lange tijd had Henk Lankhof uit Aalten alleen vooruit gereden, totdat Lagerweij en Meint Beukema uit Surhuizum zich bij hem voegden. Lankhof eindigde als tweede, Beukema als derde. Lagerweij blijft klassementsaanvoerder om de Paul van Vilsteren-trofee.

Meer info en volledige uitslagen en klassementen: www.skatebond.nl/persinfo


---
Neem bij vragen over dit persbericht contact op met:

Henk van Os, Bondsdirecteur SBN, tel.: 0525 659130, 06-22508593, e-mail: h.vanos@skatebond.nl

of Karin Verhoef, samensteller van dit persbericht, tel. 0348 415759, e-mail: karinverhoef@hetnet.nl


---
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl.

Neem bij vragen contact op met:

Hajo Smit, Bestuurslid Communicatie SBN, tel.: 0228 596 594, e-mail: hjs@fscom.nl


---