Gemeente Leeuwarden

Nacht van de Architectuur Fryslân 2002

Lange Marktstraat Op zaterdag 29 juni a.s. vindt voor de vijftiende achtereenvolgende keer de jaarlijkse Nacht van de Architectuur van Fryslân plaats. De gratis toegankelijke manifestatie wordt gehouden in de vorig jaar geopende nieuwe huisvesting van de Fryske Toanielstifting Tryater aan de Oostersingel 70 te Leeuwarden. Het organisatiecomité Nacht van de Architectuur Fryslân heeft als centraal thema voor dit jaar Leeuwarden in perspectief gekozen. Dit motto ligt in het verlengde van het landelijke thema dat vanuit de

landelijke Bond van Nederlandse Architecten (BNA) in het kader van de Dag van de Architectuur 2002 is vastgesteld, nl.: De tijd vliegt.

Drie prominente sprekers belichten Leeuwarden in perspectief: Kunsthistoricus Peter Karstkarel schetst de stedenbouwkundige en architectonische ontwikkeling van Leeuwarden, Burgemeester Margreeth de Boer zet de gemeentelijke toekomstplannen uiteen en architect Marten Kloos plaatst de stadsuitbreiding in een landelijk perspectief.

Verder worden op de avond aan de orde gesteld:
* de uitslagen van de enquête wat is de mooiste straat (of plein) van de gemeente Leeuwarden en

* de uitreiking van twee architectuurtrofeëen, een voor professionals en een voor amateurs, voor de beste inzending van de prijsvraag ontwerp een bekroning bovenop een nieuw te bouwen toren in de City (Lange Marktstraat) van Leeuwarden.

Ter omlijsting van de Nacht van de Architectuur in het Tryatergebouw is er muziek, zijn er architectuurfilms te zien en geven tentoonstellingen een overzicht van respectievelijk voorbeeldarchitectuur binnen de gemeente Leeuwarden en de stedelijke uitbreidingsplannen. In het Fries Museum is er een overzichtstentoonstelling van de onlangs overleden architect Abe Bonnema.

Overdag kan er aan de hand van een gratis verkrijgbare gedocumenteerde folder een route langs recente moderne architectuur in de gemeente Leeuwarden worden afgelegd.

Verdere inlichtingen: Bureau Sprezzatura, (C. Wetting) 058 2 15 34 12 ; info@sprezzatura.org