BETER

Gevaar voor huidkanker: zon brandt dwars door kleding heen

HARDERWIJK, 3 juli - Bij felle zon heeft niet alleen de blote huid maar ook de huid ónder de zomerse kleding het zwaar te verduren. Het tijdschrift BETER meldt dat de helft van alle zomerkleding onvoldoende beschermt tegen zonnebrand.

Een grof gebreid truitje biedt een bescherming die gelijk staat met factor vijf. Dat betekent dat een drager met een zeer lichte huid op een julidag in Nederland slechts vijftig minuten in de zon mag. Zelfs met kleren aan is het oppassen geblazen voor de zon. De helft van alle zomerkleding biedt minder bescherming dan een zonnebrandcrème met factor dertig, de aanbevolen standaard in Europa. Een derde deel heeft een factor lager dan vijftien. BETER baseert zich hierbij op onderzoek van de Ruhr-universiteit uit het Duitse Bochum.

Spijkerboek: factor 1700
Niet alleen de dichtheid van het weefsel bepaalt de mate van zonwerendheid. Ook de kleur van de kleding speelt een rol. Geverfde kleding houdt meer schadelijke zonstraling tegen dan witte kleren, een zwart T-shirt beschermt bijvoorbeeld twee keer beter dan een wit T-shirt. Natte kleding (transpireren, zwemmen) beschermt slechts half zo goed als droge kleding. Dragers van een spijkerbroek zullen niet snel hun benen verbranden. Jeans biedt een bescherming vergelijkbaar met factor 1700.
Binnen de Europese Unie wordt gesproken over de invoering van een label dat informatie biedt over de zonwerendheid van kleding. Een fabrikant mag zijn kleding van het label voorzien als de zonwerendheid overeenkomt met een crème van factor dertig. Australië en de Verenigde Staten kennen al een label dat de zonwerendheid van kleding aangeeft. Kleding met een beschermingsfactor van dertig of meer is in Nederland volgens BETER nu vooral te koop in de outdoorwinkels. In Nederland krijgen jaarlijks vijfentwintigduizend mensen huidkanker. De afgelopen twintig jaar steeg het aantal mensen met huidkanker met drie tot vijf procent per jaar. Oorzaak van de stijging is een toegenomen blootstelling aan de zon door de populariteit van zonnebaden. Veelvuldige blootstelling van jongs af aan en het regelmatig oplopen van zonnebrand vóór het twintigste levensjaar verhogen de kans op huidkanker later. Jaarlijks sterven vijfhonderd mensen aan de gevolgen van huidkanker.

/////