Gemeente Westervoort

SPREEKUUR WETHOUDERS
Het spreekuur van de wethouders vervalt in de vakantiemaanden juli en augustus.
Het eerstvolgende spreekuur is weer op maandagavond 2 september as. van 18.30 uur tot 19.30 uur.

Seniorenuitwisseling

In het kader van de Euregio Rijn/Waal vindt er ook dit jaar een 55+uitwisseling plaats met senioren uit de Duitse stad Xanten.

Dit jaar zijn de Westervoortse senioren uitgenodigd in Xanten op woensdag 11 september 2002.

Het programma zal er als volgt uit zien:

* ontvangst met koffie in Xanten;

* programma is nog een verrassing;

* de middag wordt afgesloten met een gezamenlijke maaltijd.
Vertrek per bus op 11 september 2002 om 12.15 uur vanaf het plein bij het gemeentehuis of om 12.30 uur bij wooncentrum De Wilgenpas.

Om ± 21.00 uur zal de bus weer in Westervoort arriveren.

De kosten bedragen 8,00 per persoon. Dit bedrag dient contant te worden betaald.

Westervoortse senioren die aan deze uitwisseling willen deelnemen, kunnen zich hiervoor aanmelden op:

* vrijdag 12 juli 2002 van 10.00 tot 11.00 uur in het gemeentehuis en op

* vrijdag 19 juli 2002 van 10.00 tot 11.00 uur in wooncentrum de Wilgenpas

Er zijn slechts vijftig kaarten beschikbaar, dus wie het eerst komt, wie het eerst maalt!

Vraag & Antwoord Diftar

Naar aanleiding van de eerste Diftarkrant en de enquête over de containers, komen er nog steeds dagelijks reacties binnen over Diftar. Om te laten zien om wat voor vragen het gaat, staat hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen, uiteraard met antwoorden. Misschien staat uw vraag er ook wel bij.


1. Kunnen er richtprijzen voor de containers worden gegeven? Nee, helaas kunnen deze niet worden gegeven. Dit heeft te maken met het feit dat er vanuit de politiek nog geen duidelijkheid bestond over de uitgangspunten die als basis moeten dienen voor de bereking van tarieven. Door verschillende raadsfracties zijn nu voorstellen gedaan, waarmee gerekend gaat worden. De uiteindelijke tarieven zullen worden vastgesteld tijdens de begrotingsbehandeling in november.

In het algemeen komt het er op neer dat het goedkoper is om een grote container te gebruiken en deze 1 x per maand aan de straat te zetten, dan een kleine die u elke keer aanbiedt.


2. Kan er een slot op mijn containers?
Uit ervaringen in andere diftargemeenten blijkt dat in het begin bij invoering van Diftar hier veel naar gevraagd werd, maar dat er uiteindelijk nauwelijks behoefte aan blijkt te zijn. Het dumpen van afval in andermans container valt mee. Als de container al aan de straat staat, maakt het ook niet uit of er door een ander nog iets wordt bijgedaan. Men betaalt in het Westervoortse systeem immers niet per kilo.


3. Kan de container niet vaker geleegd worden, bijvoorbeeld elke week? De huidige inzameling (de ene week grijs, de andere week groen, dit heet alternerend) wordt gehandhaafd. Bij Diftar is men goedkoper uit als men de bakken minder vaak aan de straat zet (minder ledigingskosten). In de praktijk bij andere gemeenten blijkt dat grijze container zon 18 keer per jaar en de groene ongeveer 13 keer per jaar wordt aangeboden, i.p.v. beiden 26 keer. M.n. in de wintermaanden wordt de groene nauwelijks aangeboden.

Er is niet gekozen voor het wekelijks ledigen, vooral vanwege de kosten. Inzamelautos voor groen én grijs moeten dan de hele route rijden, de rekening hiervan komt bij de burger terecht.

5. Wat is nu eigenlijk grof huisvuil?
In principe is grof huisvuil het afval dat, vanwege de afmeting, niet in de grijze container past. Hierop zijn echter een groot aantal uitzonderingen van toepassing. Deze zijn:

* klein chemisch afval

* asbest

* bielzen

* groot glas

* puin

* ijzer

* bielzen

* dakleer

* kleding

* grof tuinafval

* papier en karton

* vuilniszakken en dozen.

Deze zaken zullen dus ook niet worden meegenomen. We noemen ook even wat wél wordt meegenomen:

* deuren

* planken en balken tot 1,50 m.

* stoelen

* bankstellen

* bedden

* kasten (klein of verkleind, geen stalen kasten)
* vloerbedekking.

Bij onduidelijkheden kunt u bellen naar SITA, telefoonnummer 3196400.

Heeft u dus veel verschillende soorten grof afval (bijvoorbeeld rond een verhuizing) dan is het aan te raden hiermee naar het Afvalbrengstation in Arnhem te rijden. U heeft hiervoor een toegangspasje nodig. Deze zijn vorige week aan alle huishoudens in Westervoort verzonden. Informatie over het Afvalbrengstation krijgt u via telefoonnumer 4460490.

6. Kan ik een container weigeren?
Nee, dit kan niet. Containers zijn namelijk niet persoonsgebonden. Bij iedere woning (m.u.v. de etagewoningen) hoort een set containers, een grijze en een groene. Hiervoor betaalt u m.i.v. 2003 een vast bedrag aan afvalstoffenheffing, het zogenaamde vastrecht. Of u de container bijvoorbeeld deelt met uw buren, mag u zelf weten.

Bloemen voor vroege afvalbrengers

Hebt u thuis nog spullen liggen die naar het afvalbrengstation toe moeten? Hebt u grote stukken hout of metaal, oude meubels, snoei-afval, grond, grind, puin of andere zaken die niet in de gewone afvalbak thuis horen? Breng dan a.s. zaterdag 6 juli een bezoek aan het afvalbrengstation in Arnhem-Noord. Vergeet hierbij uw nieuwe toegangspas niet! Om u te bedanken voor uw medewerking bij de overgang naar het nieuwe systeem deelt de gemeente zaterdag een bloemetje uit aan de eerste 20 bezoekers met toegangspas uit Westervoort.

Afvalbrengstation voor Arnhem-Noord en Westervoort

Beijerinckweg 9a (Industrieterrein Het Broek)

Open: maandag tot en met zaterdag van 09.00 17.00 uur

Neem uw toegangspas mee!