Ingezonden persbericht


Reactie Stichting Natuur en Milieu op strategisch beleidsdocument

Milieugezicht ontbreekt

Utrecht, 3 juli 2002

In het strategisch beleidsdocument ontbreken een visie en een strategie voor duurzame ontwikkeling, leefbaarheid, natuur en milieu. Het Rijk neemt zelf te weinig verantwoordelijkheid. Dat wreekt zich. Beleidsverantwoordelijkheid wordt verschoven van Rijk naar lagere overheden zonder dat daarbij doelstellingen en kaders worden gesteld. Delen van het staand beleid worden afgeschaft, maar kansen voor opbouwende vernieuwing blijven onbenut. Er wordt een zeer somber en vertekend beeld gegeven van de huidige situatie met voorbijgaan aan allerlei positieve initiatieven en ontwikkelingen in de samenleving (o.a. Nederland Natúúrlijk, maatschappelijk verantwoord ondernemen, rondje Randstad, 40% van de boeren leveren ook andere
maatschappelijk nuttige diensten/producten).

De onderhandelaars hebben kennelijk geen oog gehad voor wensen van het overgrote deel van de bevolking voor goed openbaar vervoer als alternatief voor de auto, voor meer natuur, vooral in de eigen buurt, en voor behoud van de open ruimte (recente Nipo-enquete).

Voor het nieuwe regeringsbeleid zijn enkele keuzen gemaakt die op de korte termijn populair ogen maar waar Nederland op een wat langere termijn onherroepelijk grote spijt van zal krijgen. De dringend noodzakelijke inhaalslag voor de natuur blijft uit, want hiervoor komt geen extra geld. Dat gaat ten koste van de kwaliteit en de kwantiteit van onze natuur- en recreatiegebieden. Meer asfalt biedt geen soulaas voor het fileleed. Het autoverkeer zal erdoor toenemen en de files verplaatsen zich, ook naar de steden. De regie over bouwen in het buitengebied die in handen komt van de gemeenten zal de schaarse groene ruimte meer aantasten dan wanneer het Rijk zelf een stevige regie voert.

Parlement en nieuwe regering zullen snel aan het werk moeten gaan om daadwerkelijk gestalte te geven aan het beleid voor natuur, milieu en leefbaarheid. Op deze gebieden - en aanpalende sectoren als verkeer, landbouw, industrie en energie
- is ongelooflijk veel beleidsinformatie en expertise voorhanden, niet alleen bij kennisinstellingen maar ook bij milieuorganisaties.

Nadere inlichtingen:

Ad van den Biggelaar, tel. 030-2331328 (privé 030-6032392)

Marijke Brunt, tel. 030-2331328 (privé 030-2316169)