Ingezonden persbericht

Persbericht FvO en CG-Raad

Utrecht, 3 juli 2002

Regeerakkoord: slechte perspectieven voor veel mensen met een handicap of chronische ziekte

Het Regeerakkoord dat de coalitiepartners CDA, LPF en VVD bereikt hebben, belooft weinig goeds voor burgers met een handicap of chronische ziekte. Tot deze conclusie komen de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) na lezing van de tekst.

De FvO en de CG-Raad maken zich vooral zorgen om de pragmatische benadering van het kabinet. Deze op sociaal-economisch beleid toegespitste benadering vormt een struikelblok voor individueel maatwerk, waarbij geëmancipeerde burgers zelf keuzen maken. Het voornemen om uitkeringen als de WAO nog slechts toe te kennen aan een zeer beperkte groep en verder het principe van 'wie niet werkt zal niet eten' te huldigen, is voor CG-Raad en FvO ronduit onacceptabel. De voor mensen met een handicap of chronische ziekte zo belangrijke non-discriminatiewetgeving wordt nergens in het Regeerakkoord genoemd.

Het feit dat alleen een negentiende-eeuws woord als 'gebrek' voorkomt in het Regeerakkoord doet vrezen dat de coalitiepartners weinig visie hebben op de positie van mensen met een handicap of chronische ziekte, bij elkaar tien procent van de bevolking.
FvO en CG-Raad hebben tal van andere kritiekpunten. Zo besteedt het Regeerakkoord geen aandacht aan toegankelijke openbaar vervoer, of aan leerlinggebonden financiering, waardoor leerlingen met een handicap of chronische ziekte met extra ondersteuning het regulier onderwijs kunnen bezoeken. Onaanvaardbaar voor FvO en CG-Raad zijn ook de plannen met de ziektekostenverzekering. Verzekeraars hebben straks alle vrijheid mensen met een handicap of chronische ziekte te weigeren voor een aanvullende verzekering.

Maar de FvO en de CG-Raad zien ook lichtpuntjes. Zo stelt het Regeerakkoord dat meer zorg op maat en naar wens mogelijk wordt door meer gebruik van persoonsgebonden budgetten. Een ander positief punt in het Regeerakkoord is het streven naar meer mogelijkheden voor zelfstandig wonen, met de benodigde zorg op maat.