Ingezonden persbericht


GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN STICHTING NATUUR EN MILIEU

EN ZUID-HOLLANDSE MILIEUFEDERATIE

Utrecht, 3 juli 2002

Verheugende uitspraak over bestrijdingsmiddelen

Nieuwe milieutoets nodig voor langere toelating

De rechter in Den Haag heeft het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB) opgedragen een nieuw besluit te nemen over de verlenging van de toelating van een groot aantal landbouwbestrijdingsmiddelen.Voor verlenging moeten de bestrijdingsmiddelen eerst opnieuw worden getoetst aan de wettelijke milieunormen. Stichting Natuur en Milieu en de Zuid- Hollandse Milieufederatie, die de rechtzaak hadden aangespannen, zijn verheugd over de uitspraak. Het is belangrijk dat bestrijdingsmiddelen waarvan de toelatingstermijn is verlopen, opnieuw goed worden beoordeeld op hun gevolgen voor het milieu.

Het (CTB) besloot in 2001 de toelating van 167
bestrijdingsmiddelen met tien jaar 'procedureel' te verlengen, dat wil zeggen zonder ze opnieuw te beoordelen. Reden was onvoldoende capaciteit bij het CTB voor een nieuwe beoordeling binnen de wettelijke termijn. Ook voerde het CTB aan dat de bestrijdingsmiddelen tien jaar eerder al een keer waren beoordeeld en dat er een Europese beoordeling in het verschiet ligt.

De milieuorganisaties maakten bezwaar tegen het besluit. Een nieuwe beoordeling was volgens hen nodig. De wettelijke milieueisen waren namelijk inmiddels verscherpt en de Europese beoordeling kan nog jaren op zich laten wachten. Toen het CTB het bezwaar van de milieuorganisaties verwierp, gingen deze daartegen in beroep bij de rechter. Die heeft hen dus nu in het gelijk gesteld.

Door de uitspraak moet het CTB het bezwaar van de
milieuorganisaties opnieuw behandelen. Daarbij moet het CTB zich houden aan de overweging in de uitspraak dat het strijdig is met de Bestrijdingsmiddelenwet om wegens capaciteitsgebrek stelselmatig 'procedurele' verlengingen af te geven voor een lange tijd, in afwachting van een Europese beoordeling. Het doel van de wet is nu juist te voorkomen dat bestrijdingsmiddelen worden gebruikt die niet adequaat zijn beoordeeld.

Overigens zijn de bestrijdingsmiddelen in kwestie niet verboden tot de nieuwe beoordeling is uitgevoerd.

Het grote belang van de uitspraak is dat bestrijdingsmiddelen waarvan de toelatingsdatum is verjaard, alleen opnieuw kunnen worden toegelaten na herbeoordeling op grond van de jongste wettelijke milieunormen. Dat is een goede zaak.

Nadere inlichtingen:

Stichting Natuur en Milieu, tel. 030-2331328: Hans Muilerman, Marijke Brunt Zuid-Hollandse Milieudeferatie, tel. 010-4765355: Joost Rutteman

Stichting Natuur en Milieu, Donkerstraat 17, 3511 KB Utrecht