Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie verheugd Europarlement stemt voor etikettering gentech voedsel

Brussel, 3 juli 2002--- Het Europese Parlement heeft vandaag ingestemd met volledige etikettering en traceerbaarheid van genetisch gemanipuleerd eten en veevoer. De stemming maakt de weg vrij voor nieuwe wetgeving die consumenten en boeren de mogelijkheid biedt gentech voedsel te vermijden als ze willen. De stemming van vandaag is een grote overwinning voor maatschappelijk organisaties als Milieudefensie en haar zusterorganisaties van Friends of the Earth die hier al jaren voor pleiten.

Geert Ritsema, gentech-campagneleider: 'De stemming van vandaag is een enorm succes voor Europese consumenten. Mensen moeten het recht hebben gentech voedsel te mijden als zij dat niet willen eten.' In december gaf een Europees onderzoek al aan dat 94 procent van de mensen het recht wil op een duidelijke keuze.

Het Europese Parlement heeft gestemd voor:


1. Volledig traceerbaarheid en etikettering van producten afkomstig van gentech gewassen. Geschat wordt dat zo'n 30.000 producten gentechingrediënten bevatten.


2. Etikettering van gentech veevoer wordt verplicht. Momenteel gebeurt dit niet.


3. Voedsel of veevoer dat tot 0,5 procent vervuild is met gentechingrediënten hoeft niet geëtiketteerd te worden. Milieudefensie vindt dat echter onacceptabel en is van mening dat de grenswaarde omlaag moet, hooguit tot 0,1 procent. Dit is het niveau dat met testen aantoonbaar is.


4. Kosten van etiketteren zullen volledig voor rekening van de gentechproducenten komen. Gentech-vrij voedsel wordt niet geëtiketteerd.

Het Europees Parlement heeft geen goedkeuring gegeven aan het voorstel om ook producten te etiketteren die zijn gemaakt met melk, vlees en eieren van dieren die zijn gevoerd met gentech veevoer. Milieudefensie blijft er op aandringen dat deze producten alsnog geëtiketteerd worden.

De voorstellen gaan nu ter goedkeuring door naar de Raad van Ministers. Het Europese Parlement heeft waarschijnlijk de komende jaren nog twee stemmingen nodig voordat de wetsvoorstellen worden aangenomen.



Vereniging Milieudefensie