Gemeente Alkmaar


Verkeerslichten bij zebrapad Ringersbrug

Alkmaar - 3 juli 2002

Het college van B&W heeft besloten verkeerslichten te plaatsen bij het zebrapad Ringersbrug. Op drukke momenten in de week steken veel mensen op deze plek de Kanaalkade over. Dit veroorzaakt opstoppingen voor het autoverkeer. Door het plaatsen van verkeerslichten wil het college de doorstroming van het autoverkeer bevorderen.

De Kanaalkade wordt opnieuw ingericht zodra duidelijkheid is over de HAL-OV-corridor en over andere verkeersplannen. Ter bevordering van de doorstroom van het openbaar vervoer wordt gedacht aan een gehele of gedeeltelijke afsluiting voor het autoverkeer. Aangezien de realisering van de herinrichting nog een aantal jaar op zich zal laten wachten, heeft het college van B&W besloten om een tijdelijke oplossing te zoeken voor de huidige opstoppingen bij de Ringersbrug. Door de populariteit van de Ringersbrug als verbinding tussen winkelcentrum Noorderarcade en de oude binnenstad kunnen auto's nauwelijks doorrijden. Bij het zebrapad van de Gedempte Nieuwesloot naar de Ringersbrug zullen daarom verkeerslichten worden geplaatst.

De opstoppingen doen zich met name voor op de zaterdagen en op koopavonden. Daarom zullen de verkeerslichten alleen op deze momenten werken. Gezien het tijdelijke karakter van de verkeerslichten en de beperkte werkzame uren is gekozen voor hergebruik van de installatie, die voorheen bij de Aert de Gelderlaan heeft gefunctioneerd. Hierdoor kunnen de kosten voor het plaatsen van de verkeerslichten beperkt blijven tot 24.500,- (excl. BTW).

De werkzaamheden zijn gepland voor het einde van 2002. Tegelijkertijd zal de voetgangersoversteekplaats naar de bushalte in het midden van de Kanaalkade worden aangepast. Door het plaatsen van de verkeerslichten bij het zebrapad naar de Ringersbrug, kan een nieuw probleem met opstoppingen bij het zebrapad naar de bushalte ontstaan. De zebrapadstrepen worden bij de bushalte vervangen door dwarsstrepen op de rijweg. Het autoverkeer kan op deze manier bij groen licht blijven doorrijden richting de Friese brug.