---


---

Eerste oefening Task Force Fox

03-07-2002

Nog geen week nadat Nederland het commando heeft overgenomen van Task Force Fox (TFF) in Macedonië, vond gisteren (2 juli) de eerste oefening plaats. Het betrof een kleinschalige oefening die vooral in het teken stond van het "testen" van de procedures.

In het scenario van de oefening komt om halfzeven s ochtends bij het Joint Operation Centre (JOC) van het hoofdkwartier op Camp Fox een melding binnen van een voertuig dat enkele kilometers van het kamp van de weg is geraakt en in een mijnenveld is terechtgekomen. De bestuurder is daarbij zwaargewond geraakt. Vanuit het JOC wordt direct actie ondernomen: onder meer een voertuig van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) en een ziekenauto vertrekken naar de plaats van het ongeval. De EOD zorgt ervoor dat de route naar het voertuig wordt gecontroleerd op mijnen. Het geclearde pad wordt duidelijk afgebakend met felgroene verf. Pas daarna kan het geneeskundige personeel de gewonde ter plekke eerste hulp verlenen.

Voor het personeel van het multinationale JOC - de plaats waar alle meldingen binnenkomen en van waaruit eventuele acties worden gecoördineerd - moet deze oefening onder andere aantonen of alle afgesproken procedures in de praktijk ook echt werken. Hierbij valt te denken aan het inschakelen van bijvoorbeeld de marechaussee, EOD en geneeskundige- en bergingshulp. Daarnaast wordt tijdens de daadwerkelijke inzet ook de communicatie tussen de verschillende disciplines nauwlettend gevolgd.

Dergelijke oefeningen worden regelmatig gehouden. Door de procedures op deze wijze te beoefenen, komen eventuele onvolledigheden of fouten aan het licht. De procedures worden dan ook waar nodig aangepast om zo bij een eventueel echt ongeval of andere calamiteit zo adequaat mogelijk te kunnen reageren.

De internationale troepenmacht Task Force Fox staat sinds 26 juni onder Nederlandse leiding. De komende vier tot zes maanden zijn ruim driehonderd Nederlandse militairen van alle vier de krijgsmachtdelen in Macedonië geplaatst. (fotos: KL-voorlichting Macedonië) Ministerie van Defensie