SP

Regeerakkoord Paars Plus

Na acht jaar oppositie voeren tegen Paars dacht de SP dat het niet veel slechter kon worden. Maar dit regeerakkoord is nog erger. De publieke sector wordt verder verwaarloosd, sociale voorzieningen als de WAO of de WW worden verslechterd. Kortom: het leidt tot een nog grotere aantasting van de solidariteit in onze samenleving. De beste kop voor dit akkoord is dan ook 'Paars Plus'.

Het akkoord trekt voor volgend jaar geen extra geld uit voor onderwijs, zorg of veiligheid, de drie grote thema's uit de verkiezingscampagne. Dat is maatschappelijk onverantwoord. Terwijl Paars juist hierop werd afgerekend gaat dit nieuwe kabinet in volle vaart vooruit op dezelfde heilloze weg. De wachtlijsten in de zorg zullen zeker oplopen, de werkdruk voor de gezondheidswerker zal nog verder toenemen.

Met het schrappen van de Melkertbanen verdwijnen zo'n 15.000 werkers die vooral maatschappelijk nuttig werk doen in buurten en wijken. Zo wordt de veiligheid niet verbeterd. De sociale cohesie wordt erdoor verminderd en daarmee is de winst van de extra agenten als sneeuw voor de zon verdwenen. De SP was vanaf het begin geen voorstander van Melkertbanen. De partij wilde deze mensen tegen normaal loon en normale arbeidsvoorwaarden in dienst nemen.

Andere plannen die de SP op de korrel neemt, zijn de WAO en het integratie-vraagstuk. 'Asociaal om de WAO op slot te doen voor een grote groep mensen. Zo krijg je inderdaad minder WAO'ers, maar niet minder arbeidsongeschikten', aldus SP-kamerlid Agnes Kant. Integratie van allochtonen in de Nederlandse samenleving was een van de belangrijkste discussies van de afgelopen maanden. Nu komt dit nieuwe kabinet echter alleen maar met plannen om de immigratie af te remmen. Net zo teleurstellend is het ontbreken van een plan om de groeiende segregatie in wonen, werk en onderwijs tegen te gaan. Terwijl Fortuyn in ieder geval nog ideeën had over een spreidingsbeleid - net als de SP - staat daarover geen woord in dit regeerakkoord.