Gemeente Vlaardingen


03-07-2002

buitenruimte-meldnummer succesvol
Vele Vlaardingers kennen en bellen het buitenruimte-meldnummer 010-248 40 30. Sinds de ingebruikname van het nummer op 1 april 2002 komen er gemiddeld 30 meldingen per dag binnen. 90 % van al deze meldingen wordt binnen enkele werkdagen afgehandeld. De overige 10% van de meldingen moet worden doorgestuurd omdat ze vallen onder de verantwoordelijkheid van andere organisaties, zoals bijvoorbeeld kapotte straatverlichting. De meeste meldingen gaan over oneffenheden in de bestrating en zwerfvuil.

Goede afhandeling
Het buitenruimte-meldsysteem (BMS) is in het leven geroepen om een tijdige en goede afhandeling van de meldingen van burgers te kunnen waarborgen. Bovendien geeft het BMS een duidelijk inzicht in de aard en de hoeveelheid meldingen en de snelheid van afhandeling ervan. Voordat het systeem bestond kwamen meldingen op verschillende punten in de organisatie binnen waardoor een goede afhandeling onvoldoende bewaakt kon worden. Op termijn kan de gemeente aan de hand van de hoeveelheid en de aard van de meldingen nagaan waar groot onderhoud gewenst is en welke straten extra aandacht behoeven in bijvoorbeeld het veegplan.

Centrale
De telefoontjes van burgers met meldingen over de buitenruimte komen binnen bij een speciale telefooncentrale waar hun meldingen in de computer worden ingevoerd. De melding komt bij een van de vier wijkposten terecht (Westwijk, Centrum, Holy of de Stadswerf) en een van de medewerkers van de wijkpost voert de klus zo snel mogelijk uit. Is de melding niet helemaal duidelijk dan wordt hierover contact opgenomen met de melder. Als de afhandeling iets langer in beslag neemt dan krijgt de melder hiervan bericht. Zo weet de burger dat zijn melding serieus genomen wordt en dat het melden van onregelmatigheden ook daadwerkelijk zin heeft.

De toekomst
Verwacht wordt dat er op jaarbasis circa 8.000 meldingen bij het BMS zullen binnen komen. Het streven van de afdeling Wijkbeheer, waaronder het BMS valt, is om 90% van de meldingen binnen een werkdag te blijven afhandelen. Op die manier werken de oplettende burger en de gemeente samen aan een schoner en veiliger Vlaardingen.