Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Metaal en electro is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

04-07-2002

Principeakkoord cao metaal

CNV Metaal en elektro heeft woensdag 3 juli een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao in de metaal- en elektrotechnische industrie. In 24 maanden tijd krijgen de werknemers in totaal 6 procent loonsverhoging (3,25 procent op 1 januari 2003 en 2,75 procent op 1 april 2004). Daarnaast is er een eenmalige uitkering van 1,25 procent op 1 november van dit jaar. Volgens cao-onderhandelaar Han Dekker is dit resultaat "het maximaal haalbare gezien de economische situatie in de bedrijfstak."

Verder krijgen leerlingen in de beroepsbegeleidende leerweg (het voormalige leerlingwezen) bij in diensttreding bij een werkgever voor wie de cao geldt een bonus van 1.850 euro. Voorts is afgesproken dat elke onderneming in 2008 een functiewaarderingssysteem moet hebben ingevoerd.

Ook op het kwalitatieve vlak is veel bereikt. Zo komt er een experiment voor het recht op een procedure voor erkenning van verworven kwalitikaties (evc-procedure). Ook komt er een experiment met een personeenlijke opleidingsrekening ter waarde van 750 euro per jaar.
CNV Metaal en elektro heeft verder afspraken kunnen maken over het recht op het sparen van zes vakantiedagen of de verkoop ervan. Op ondernemingsnivelau kunnen ruimere afspraken worden gemaakt.

Herintreding van langdurig zieke of arbeidsongeschikte werknemers wordt krachtig bevorderd. Er worden kwaliteitseisen gesteld aan reïntegratiebedrijven, er komen experimenten om de instroom in de WAO te verminderen, experimenteel wordt gewerkt met een persoonlijk reïntegratiebudget en de huidige werkgever blijft verantwoordelijk voor aanvullingen op de uitkering, ook als de werknemer in kwestie bij een andere werkgever reïntegreert.

Houten, 3 juli 2002

Nadere inlichtingen:

Han Dekker (cao-onderhandelaar CNV Metaal en elektro) 030 - 6 348 348
Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030 - 6 348 241