Ingezonden persbericht


PERSBERICHT / UITNODIGING

Dr. J.P. van Praagprijs 2002 naar Adriaan van der Staay.

Op woensdagavond 3 juli a.s. reikt het Humanistisch Verbond voor de zestiende keer de Dr. J.P. van Praagprijs uit. Deze keer aan Adriaan van der Staay, voormalig directeur van Het Sociaal en Cultureel Planbureau, o.a. voormalig Socrateshoogleraar en in heden en verleden actief in talrijke commissies en besturen op het gebied van cultuur.

De prijs, genoemd naar één van de oprichters van het Humanistisch Verbond, wordt sinds 1971 elke twee jaar toegekend aan personen of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingespannen voor het uitdragen van humanistische waarden en de humanisering van intermenselijke betrekkingen. Eerder werden bijvoorbeeld Amnesty International (1971), Otto von der Gablentz (1991) Max van der Stoel(1993) en Abdullahi Ahmed An- Na'im (1999) gelauwerd.

Het Humanistisch Verbond en de Stichting Dr. J.P. Van Praag prijs nodigen u van harte uit om bij de uitreiking aanwezig te zijn op

WOENSDAG 3 JULI van 20.45 uur tot ca 22.30 uur
in het Golden Tulip Conferentie Hotel 'De Leeuwenhorst', Langelaan 3 in NOORDWIJKERHOUT (Aankomst mogelijk vanaf 20.00u., zaal open 20.30u.). Voor volledig programma, interview mogelijkheden etc. zie onderaan dit bericht.

De jury heeft Van der Staay tot prijswinnaar gekozen omdat hij een belangrijke bijdrage levert aan het hedendaags debat over de waarde van en de omgang met culturele diversiteit. Van der Staay slaat met zijn opvattingen over culturen een brug tussen twee zienswijzen: respect voor de diversiteit van culturen (cultuur-relativisten) en de zoektocht naar universele menselijke waarden (universalisten).

Hij benadert de verscheidenheid aan culturen op kosmopolitische wijze; steeds op zoek naar humanistische kernwaarden die lokale gebruiken overstijgen.

Adriaan van der Staay heeft zich bovendien in leven en werk, op consistente wijze, een onafhankelijk denker betoond, met een constructieve benadering van sociale kwesties, gebaseerd op humanistische waarden. Daarnaast brengt van der Staay zijn ideeën in praktijk.

Van der Staay heeft nationaal en internationaal belangrijke concrete bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van cultuur, zoals bijvoorbeeld in zijn voorzitterschap van de Poetry International Award voor vervolgde dichters, zijn activiteiten ten behoeve van de restauratie van het historisch centrum van Willemstad, zijn lidmaatschap van de wetenschappelijke commissie voor het Wereld Cultuur Rapport van de UNESCO en van het Nationaal Comité Europese Culturele Stichting en het vice-voorzitterschap van het Prins Claus fonds.

Tijdens de uitreikingsceremonie zal de commissie haar keuze verder motiveren door een samenvatting te geven van het juryrapport. Daarop zal van der Staay een naar verwacht prikkelende en boeiende acceptatierede houden.

De prijs wordt deze keer uitgereikt tijdens het wereldcongres van de IHEU (International Humanist and Ethical Organizations) waar vijftig jaar georganiseerd humanisme gevierd wordt. Het congres heeft als thema: 'Allemaal verschillend, allemaal gelijk: menselijke diversiteit, mensenrechten en humanisme.'