Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 2 juli 2002

'Boeven' in en rond het water centraal in themaweken

nieuwe wasberen nu te zien, extra aandacht voor muskusrat, extra kinderactiviteiten

De nieuwe wasberen zijn de ambassadeurs van de nieuwe themaweken die van 3 juli tot en met 28 augustus plaats vinden: "Boeven" in en rond het water. Immers veel mensen denken dat de wasbeer een boevenmasker op heeft (zwarte doek voor de ogen gebonden) Een belangrijke bijrol gedurende deze weken is weggelegd voor een andere 'boef' in het water, de muskusrat. In het expositiegebouw is een tentoonstelling te zien over deze dieren en iedere woensdagmiddag is er een lezing van de bestrijders van de muskusrat. Ook voor de allerkleinsten zijn er diverse activiteiten zoals de boevenmetamorfose (schminken als een boef), een speciale zoek- en doetocht over de muskusrat en knutselen (maak je eigen boevenoutfits). De wasbeer is eigenlijk helemaal geen beer. Dat blijkt alleen al uit zijn opvallende staart, een lichaamsdeel dat bij echte beren vrijwel onzichtbaar is. Samen met onder andere de neusberen zitten ze in een eigen familie, waarvan de leden voornamelijk in Amerika leven. De wasberen leven in Noord-Amerika, al zijn inmiddels ook verwilderde wasberen in Duitsland en zelfs Nederland gesignaleerd, losgebroken uit Duitse bontfokkerijen. Ze houden zich graag op bij stromend water om daarin met hun 'handjes' naar vis, garnaaltjes of mosselen te graaien; het 'voedsel-wassen' dat ze in de dierentuin doen, is een speelse afleiding daarvan. Ook eieren, wortels, vruchten, insecten en jonge muisjes lusten ze graag: echte alleseters kortom, die in Amerikaanse voorsteden dan ook niet zelden bij de vuilnisbakken rondscharrelen om daar wat lekkers uit te stelen. Muskusratten leven het liefst in een waterrijke omgeving. Natuurlijke vijanden hebben ze er bijna niet en met drie nesten per jaar planten ze zich razendsnel voort.
Optimale omstandigheden voor muskusratten zijn ondiepe sloten met zoet water, weinig stroming en een constant waterpeil. Het zijn planteneters die zich voeden met waterplanten en gras, maar ook met de cultuurgewassen op het land. Ze maken hun hol in de oevers. De in- en uitgangen maken de muskusratten onder water zodat hun holen moeilijk te vinden zijn.. Muskusratten ondermijnen met hun gegraaf oevers van sloten, kanalen en kreken. De oevers verzakken en kalven af, sloten raken verstopt en plattelandswegen verzakken. De muskusrat is geen inheems dier. Hij komt oorspronkelijk uit Alaska en is aan het begin van deze eeuw in Europa ingevoerd om zijn dikke bontvacht. Zijn staart is zijn opvallendste kenmerk. Die is ongeveer 25 centimeter lang, plat en zwart van kleur. Een volwassen dier kan zo'n 60 centimeter lang worden. Tussen de tenen van zijn achterpoten zitten zwemborstels, waardoor hij een goede zwemmer is. Het Otterpak Leeuwarden is tot en met 29 september 2002 dagelijks geopend van
10.00 - 17.30 uur. De entree voor het Otterpark Leeuwarden bedraagt voor kinderen van 4 t/m 11 jaar 4,00 euro en voor volwassenen 6,00 euro. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis op bezoek komen bij de otters. Voor meer informatie, telefoon: 0511-431214 of internet: www.Otterparkleeuwarden.nl.