Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/088

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

03 juli 2002

Nr. 02/088

Nederland sluit verdrag met Zuid-Korea over sociale zekerheid

Nederland en Zuid-Korea hebben een verdrag ondertekend over socialeverzekeringsuitkeringen. De ambassadeur van Zuid-Korea in Nederland, de heer Yong-Kyoo Kim, en directeur-generaal Kuipers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben hun handtekening gezet onder de overeenkomst waarin onder andere afspraken staan over de controle op de verstrekking van socialeverzekeringsuitkeringen.

In het verdrag hebben de twee landen ook een afspraak gemaakt om te voorkomen dat werknemers dubbel verzekerd zijn voor de sociale verzekeringen of juist helemaal geen verzekering hebben. De afspraak maakt duidelijk in welk land een werknemer die in Zuid-Korea voor een Nederlands bedrijf werkt, de verplichte sociale premies moet betalen. Omgekeerd geldt dit ook voor mensen die in Nederland voor een Zuid-Koreaans bedrijf werken. Het gaat om bijvoorbeeld gedetacheerde werknemers, diplomaten, vliegend personeel en zeelieden.

Op grond van de Wet beperking export uitkeringen (BEU), die op 1 januari 2000 is ingegaan, stelt Nederland verdragen als voorwaarde om een Nederlandse socialeverzekeringsuitkering in het buitenland te kunnen (blijven) ontvangen. Tot nu toe heeft Nederland met 26 landen een verdrag ondertekend.