SENTER

Nederland presteert goed in Europese R&D-subsidies

In 2001 waren Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen zeer goed vertegenwoordigd in Europese R&D-subsidies. Dit blijkt uit cijfers van Senter/EG-Liaison, het Nederlands informatie- en adviesbureau voor Europese R&D. Nederland scoort vooral op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van watermanagement, energie-onderzoek en onderzoek op het gebied van IT-systemen en -infrastructuur. Maar liefst 18 procent van de projecten op het gebied van water wordt gecoördineerd door een Nederlandse organisatie. Nederlandse onderzoekers zijn zelfs in 19 procent van de gevallen trekker van projecten op het gebied van lange termijn energie-onderzoek. R&D-projecten waarbij Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen betrokken zijn, ontvingen naar schatting EUR 210 miljoen aan Europese subsidie. Deze cijfers komen uit een analyse van de resultaten van Nederlandse projecten in het Europese Kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling in 2001.

Nederland populair bij buitenlandse, jonge onderzoekers

Uit deze cijfers blijkt ook dat jonge onderzoekers uit Europa graag bij Nederlandse kennisinstituten en universiteiten onderzoek komen doen. Van de 1.626 gehonoreerde beurzen ging 8 procent naar Nederland.
Ook het Nederlandse bedrijfsleven weet de buitenlandse onderzoekers te vinden. Maar liefst 35 procent van de zeventig geselecteerde beursaanvragen voor onderzoek in een commerciële omgeving gaat naar Nederlandse bedrijven. Het gaat hier om een bedrag van ongeveer EUR 9 miljoen.

Zesde Kaderprogramma

Het Kaderprogramma subsidieert Europees onderzoek op het gebied van levenswetenschappen, ICT, productie, materialen, transport, energie en milieu. Daarnaast financiert dit programma onderzoek met landen buiten Europa en biedt het een uitgebreid stelsel aan beurzen voor onderzoekers. In 2003 start een zesde kaderprogramma met een totaal budget van ongeveer EUR 17 miljard.

Senter/EG-Liaison
EG-Liaison helpt Nederlandse organisaties bij hun zoektocht naar financiële ondersteuning vanuit Brussel. Het informatiecentrum geeft informatie en advies over de Europese R&D en de subsidiemogelijkheden op dit gebied. Ook helpt het bij het vinden van samenwerkingspartners in Europa. De diensten van EG-Liaison zijn gratis en onafhankelijk. In Nederland is EG-Liaison hét Nationale Contactpunt van de Europese Commissie voor het Kaderprogramma. EG-Liaison is een onderdeel van Senter, een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken.

Informatie over Europese R&D-subsidies

Voor informatie over Europese R&D-subsidies kunt u terecht bij Senter/EG-Liaison, telefoon (070) 361 02 50, e-mail info@egl.nl of kijk op www.egl.nl.