Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000


Gemeente Haarlem, Sector Stadsbeheer

Persbericht

Eén der grootste iepen wederom aangetast

De iepziekte slaat dit jaar hevig toe. Naast 53 andere iepen dit jaar, moet nu ook de grootste iep worden gekapt. De iepziekte is vooral aangetroffen bij de bomen op de Bolwerken en het Kenaupark. Nu staan er nog 9 bomen op de Bolwerken die in de gaten gehouden worden.

Het opvallende is dat het dit jaar om zeer grote iepen gaat. Het gaat om bomen met een omtrek van ongeveer 2,40 tot 3,70 meter. Hoveniers en aannemers van de gemeente controleren dagelijks deze iepen. Zieke bomen worden binnen twee weken verwijderd.

De gemeente neemt dit probleem erg serieus en is daarom een samenwerkingsverband aangegaan met de universiteit van Amsterdam en andere gemeentes in Noord- Holland. Gezamenlijk willen zij de iepziekte goed in kaart brengen. Het gaat dan om de aantallen, de kosten en de mogelijkheid om voor het herplanten van nieuwe iepen in de toekomst een subsidie van het Rijk te ontvangen. Een groot probleem hierbij zijn de aangetaste bomen bij particulieren. Hier is namelijk weinig zicht op. Het is daarom van belang dat zij hun aangetaste bomen melden bij de boomspecialist van gemeente Haarlem, Jan Heemskerk, op telefoonnummer: 06-51381175.

Sector SB / Communicatie
Myrna Wiggers
telefoon 023-5114902
3 juli 2002
iepziekte