Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Achtergrond

Fossett als eerste solo met ballon de wereld rond

De Amerikaanse miljonair en avonturier Steve Fossett is er met zijn ballon "Spirit of Freedom"als eerste in geslaagd een non-stop solo ballonvlucht rond de aarde te maken. Op 2 juli brak Fossett het record op 117 graden oosterlengte bij de zuidkust van Australië. Dertien dagen eerder was hij zijn avontuur begonnen in het Australische Denham.

De meteorologische begeleiding van de expeditie is verzorgd door twee Belgische weerkundigen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut in Ukkel, Luc Trulemans en David Dehenauw. Beide meteorologen hebben ook eerdere ballonvluchten rond de wereld succesvol begeleid. Daarbij maken ze gebruik van de expertise op het gebied van trajectoriën, berekeningen van trajecten in de atmosfeer, waarlangs lucht en verontreiniging zich verplaatst.

Bert Bolle, voormalig eigenaar van het inmiddels opgeheven barometermuseum in Maartensdijk, die tegenwoordig woont in het zuidwesten van Australië, volgde de tocht van Fossett op de voet, maakte een verslag en kon de ballon zelfs met zijn camera vastleggen. "De hele dag met stijgende belangstelling internet gevolgd, in verband met het naderen van de ballon Bud Light Spirit of Freedom van Steve Fossett, de man die als eerste mens een solo-ballonvlucht rond de aarde wilde maken. En die daarin slaagde.

De ballon was tegen 22.00 uur AWST (Australian West Standard Time), ofwel 14.00 uur UTC de 'finish' genaderd, zijnde 117 graden OL, dezelfde lengtegraad ter hoogte waarvan Fossett dertien dagen eerder was opgestegen in Northam ten noordoosten van Perth.

De 117de lengtegraad ligt op slechts 9 minuten westelijk van Point Hillier, een markante rotsformatie aan de kust die bepalend is voor ons uitzicht op het zuidwesten. Ons huis ligt op 117 graden 15 minuten, dus Point Hillier ligt tamelijk dichtbij. Je rijdt er zo naar toe. Door de naar het Noorden gedraaide wind was de ballon onze zuidkustlijn dichter genaderd dan was verwacht. Een oorspronkelijk geplande landing ten oosten van Adelaide was inmiddels snel herroepen en omgezet in de woestijn van Nullarbor, een stuk westelijker, dus meer onze kant op.

De laatste Mission Log gaf ons hoop: Fossett Nears Finish Line 99% Mission Completed!

ST. LOUIS, MISSOURI, JULY 2, 2002, 8:00 a.m. CDT (JULY 2, 2002, 13:00 UTC)

Bud Light Spirit of Freedom, travelling in an east-northeast direction, is approaching completion of its trip around the world. Pilot Steve Fossett will become the first person to circumnavigate the earth alone in a balloon as soon as he crosses 117 degrees east longitude. This milestone event is expected to occur around 9:00 a.m. CDT (14:00 UTC). Fossett will then fly over the Great Australian Bight, the gulf-like body of water extending off the southern coast of the continent. Fossett may then fly on to the Nullarbor Plain area in southern Australia where he will attempt to land the balloon with the help of his landing crew. Bud Light Spirit of Freedom is now flying at 58 miles per hour (93.6 km/hr) at 27,000 feet (8,229.6 m), with a heading of 72.28 degrees. The balloon has now completed 99 percent of its journey around the world, travelling 19,248.8 miles (31,070.8 km).

De avond was eerst vrijwel onbewolkt, met een lichte wind uit het zuidwesten. Met de telescoop in de aanslag was het een spannend wachten. Een beetje maneschijn en heel veel geluk zouden onze enige kansen zijn een glimp van de beroemde ballon op te mogen vangen. De afstand tot de kust was behoorlijk groot, veel meer dan honderd kilometer zeker. Lastig zoeken, en er kwamen helaas wat wolken opzetten hier en daar. Maar met een 55 meter hoge ballon praat je toch over een enorme knoeperd. Zoiets zou toch te zien moeten zijn in die heldere trillingsvrije lucht met een sterke telescoop? En opeens: dáár was hij! Snel voortbewegend in de magere maneschijn, sneller dan mij lief was, want de telescoop had hem maar nèt in beeld, of de ballon was weer weg of zat achter een wolk. En dan met een digitale camera er achter, helaas nog steeds zonder aansluiting, een heel gepriegel uit de losse hand. Daar doemden al enkele forse wolken op in oostelijke richting, plus de toppen van de bomen in onze bush, en nèt voordat de ballon daarachter zou verdwijnen, kon ik deze plaat schieten. Enkele minuten later was er geen ballon meer te bekennen.

Foto: Bert Bolle

Gauw naar binnen en meteen het Internet op. Daar rolde de update van Flight Control uit de VS binnen: de ballon had om 13.53 UTC (14.53 Ned. tijd) zijn rondje aarde gedraaid. Een wereldrecord voor onze deur..."

Met dank aan Bert Bolle, Jacob Kuiper en het KMI in Ukkel

Luchtvaart in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 3 juli 2002

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI