Provincie Limburg

Europese subsidies voor Noord- en Midden-Limburg

In het kader van het CERES-programma

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de inzet van Europese subsidies voor vijf projecten in Noord- en Midden-Limburg. De Europese subsidie bedraagt in totaal ruim 1,1 miljoen. Het gaat daarbij om de subsidiëring van een bedrijf dat zich als één van de eersten in Nederland zal gaan bezighouden met energiewinning door vergisting van biomassa, het project Erven en Natuur dat zich richt op de aanleg van oorspronkelijke beplantingen op en rond het erf, een bijdrage aan de realisatie van het Multifunctioneel Centrum in Meterik, financiële steun aan de bouw van de nieuwe gemeenschapsaccommodatie te Kronenberg in een bijdrage aan het project Centrumplan Panningen. De projecten maken deel uit van het CERES-programma Noord- en Midden-Limburg.

Het CERES-programma Noord- en Midden-Limburg is een Europees Stimuleringsprogramma in tien (deel)gemeenten in de Limburgse Peelregio met een looptijd van 2000 tot en met 2006. Het CERES-programma, genoemd naar de Romeinse godin van de landbouw, beoogt de realisatie van een duurzame en dynamische economische ontwikkeling van het gebied. Voor dit programma heeft de Europese Commissie voor de gehele programmaperiode ongeveer 25 miljoen ter beschikking gesteld uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Aan het bedrijf Comico, dat zich gaat bezighouden met energiewinning uit biomassa, wordt een bijdrage verleend van 85.768,50. Dat is vijftien procent van de totale kosten die 571.790,00 bedragen. De overige financiering is afkomstig van het Rijk, de Regio Noord- en Midden-Limburg en de private sector. Gezien het innovatieve karakter van het project levert het een bijdrage aan de versterking van de concurrentiepositie van het bedrijfsleven en met name de agribusiness sector in de regio.

Het EFRO draagt 135.850,00 bij aan het project 'Erven en Natuur', oftewel de helft van de kosten van dit project. Andere financiers zijn de Provincie Limburg, de betrokken gemeenten en de eigenaren van de erven zelf. Door de aanleg van kleine landschapselementen wordt de landschappelijke en natuurlijke kwaliteit van de regio vergroot, waardoor tevens de aantrekkelijkheid voor toeristen toeneemt en een verbetering van het woon- en werkklimaat wordt gerealiseerd.

Verder kan het nieuw te realiseren Multifunctioneel Centrum (MFC) in Meterik rekenen op een EFRO-bijdrage van 535.950,00, wat neerkomt op een EU-bijdrage van 31,1% in de totale kosten. De totale omvang van het project bedraagt 1.722.986,00. De overige financiering is in dit geval voor een groot deel afkomstig van de gemeente Horst aan de Maas, maar ook van private bijdragen en Stichting Synthese. Van het MFC kan door verschillende doelgroepen en verenigingen gebruik worden gemaakt, waarmee het centrum bijdraagt aan de versterking van de sociale cohesie tussen verschillende groepen in het dorp.

Voor de bouw van de nieuwe gemeenschapsaccommodatie in Kronenberg is een EFRO-bijdrage ter grootte van 75.000,00 beschikbaar gesteld. Dat is 10,3% van de totale kosten van het project. De helft van de totale te financieren kosten wordt bijgedragen door de gemeente Sevenum. Concreet zal in de accommodatie een bibliotheek/internetcentrum worden gevestigd, een VVV-folderpost, een dorpsservicebureau voor ondersteuning (klusjes, invullen formulieren) van met name zelfstandig wonende ouderen, een peuterspeelzaal, een zaal met podium en is er ruimte beschikbaar voor allerlei verenigingen. De totale kosten van deze gemeenschapsaccommodatie zijn geraamd op 728.280,60.

Tot slot ondersteunt het EFRO ook het Centrumplan Panningen, dat gericht is op de verfraaiing van de bestrating en het straatmeubilair van de kern Panningen, met als doel de versterking van de regiofunctie van Panningen en het aantrekkelijker maken van Panningen voor de toeristen in de regio. Het project zal worden gerealiseerd in de periode juni 2002-juni 2004. De totale kosten van het Centrumplan Panningen zijn geraamd op 3.426.080,90, waarvan 500.000,00 (14,6%) zal worden bijgedragen door het EFRO. De hoofdfinancier van dit project is de gemeente Helden.
3-7-2002 11:33