Gemeente Kerkrade

03.07.02: Samenwerkingsovereenkomst GaiaPark

Op dinsdag 2 juli ondertekenden burgemeester Som van Kerkrade, de heer Wijts van Industriebank Liof, de heer Mourmans van Moraco N.V. en de heer Schaftenaar van Apenheul een samenwerkingsovereenkomst voor het GaiaPark, de nieuwe dierentuin in Kerkrade. Onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst is het toetreden van de drie partijen tot een vennootschap die door de Stichting Apenheul is opgericht én het storten van het aandelenkapitaal van 6,1 miljoen euro. Door het tekenen van deze overeenkomst bevestigen de vier partijen dat zij gezamenlijk het GaiaPark zullen realiseren.

Must
Burgemeester Jos Som is zeer enthousiast over deze volgende stap in de ontwikkeling van de nieuwe dierentuin. "Het GaiaPark maakt onderdeel uit van het "Klavertje Vier". Het "Klavertje Vier" bestaat uit de vier toeristische attracties in Kerkrade: de abdij Rolduc, het Industrion en het stoomtreintje, het landgoed Gravenrode met het geplande GaiaPark en als vierde het Parkstad Limburg Stadion. De markt is het middelpunt, het hart van de vier trekpleisters. Met de komst van het GaiaPark krijgt Kerkrade er een geweldige toeristische attractie bij. De dierentuin zal Kerkrade een flinke impuls geven op het gebied van toerisme en recreatie. Het is een must om Kerkrade als toeristische stad op de kaart te zetten. Dit heeft Kerkrade nodig." Ook wethouder Thomas is zeer te spreken over de komst van het GaiaPark. "Niet alleen het toerisme in Kerkrade wordt bevorderd, ook de werkgelegenheid krijgt een impuls."

Bouw
Het inrichtingsplan voor het GaiaPark is klaar en de vergunningsprocedures lopen. Dat betekent dat naar verwachting in september gestart kan worden met het bouwrijp maken van de grond. De opening van het GaiaPark is gepland rond Pasen 2005.

Bijzonder karakter
Bij de start zal het park een omvang hebben van ongeveer 15 hectare. Dit is qua grootte vergelijkbaar met Artis (Amsterdam) en het Apeldoornse Apenheul. Het nieuwe park krijgt een bijzonder karakter. De GaiaParkbezoekers maken straks namelijk niet alleen een reis rond de wereld, zoals in de meeste andere dierentuinen, maar ook een reis door de tijd. Bij het bezoeken van drie themagebieden maakt het publiek op speelse manier kennis met het Carboontijdperk, het Krijttijdperk en de Ijstijd. Daarmee solliciteert het park nadrukkelijk naar de status van "dierentuin van de 21e eeuw".

Financiering
De totale kosten voor de eerste fase bedragen ruim 19 miljoen euro. Dit geld wordt bijeengebracht door de Stichting Apenheul, Moraco NV en de gemeente Kerkrade, die elk ruim 1,6 miljoen euro inbrengen. Industriebank Liof brengt bijna 1 miljoen euro in. De gemeente Kerkrade brengt verder de grond in ter waarde van ruim 0,9 miljoen euro. Verder wordt een subsidie verwacht van in totaal 2,95 miljoen euro en ABN Amro financiert het project voor 9 miljoen euro.