Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/067

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

03 juli 2002

Nr. 02/067

Nederland ratificeert facultatief protocol bij het VN-Vrouwenverdrag

Mededeling

In dit persbericht "Nederland ratificeert facultatief protocol bij het VN-Vrouwenverdrag" stond op 30 mei j.l. dat Nederlanders het recht krijgen om te klagen bij de Verenigde Naties over mensenrechtenschendingen van vrouwen. Het zijn echter niet alleen Nederlanders die dit recht krijgen, maar ook iedereen die onder de Nederlandse rechtsmacht valt. Hieronder vallen ook mensen die wel in Nederland wonen, maar geen Nederlands paspoort hebben.

In het persbericht hieronder volgt de juiste beschrijving:

Vanaf 22 augustus krijgt iedereen die onder de Nederlandse rechtsmacht valt de mogelijkheid om bij de Verenigde Naties een klacht in te dienen over mensenrechtenschendingen van vrouwen. Individuele of groepen klagers krijgen nu dit recht doordat Nederland op voorstel van demissionair staatssecretaris Verstand en demissionair minister van Aartsen van Buitenlandse Zaken partij is geworden bij het facultatief protocol bij het VN-Vrouwenverdrag.

De klachtenprocedure die in het protocol is opgenomen, biedt klagers de mogelijkheid om direct aanspraak te maken op de rechten die in het VN-Vrouwenverdrag zijn vastgelegd. Personen die vinden dat zij bij de hoogste instantie van hun eigen land hun recht niet hebben kunnen halen, kunnen door het protocol een beroep doen op een comité van deskundigen van de VN.

Daarnaast kan iedereen het comité verzoeken om een onderzoek in te stellen naar ernstige of systematische schendingen van de mensenrechten van vrouwen in een bepaald land. Wanneer is vastgesteld dat er sprake is van een schending moet de regering van de betrokken staat aangeven welke maatregelen zijn getroffen om de overtreding op te heffen.

In het VN-Vrouwenverdrag staan verschillende mensenrechten van vrouwen omschreven in het kader van het recht op gelijke behandeling. Het facultatief protocol is een uitbreiding van dit verdrag uit 1979. Hoewel landen zich in het vrouwenverdrag verplichten verslag uit te brengen over vrouwenrechten, biedt het verdrag zelf te weinig directe bescherming van die rechten. Het facultatief protocol moet daarin verandering brengen.

De 74 landen die het facultatief protocol bij het VN-Vrouwenverdrag hebben ondertekend, kunnen partij worden bij het protocol. Op dit moment hebben 40 landen het protocol geratificeerd.