Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

3 juli 2002
drs. Bert van den Ham
023-5113076/06-53327962
023-5113441
aham@haarlem.nl
85/2002
Gemeente Haarlem, sector Concernstaf

Persbericht

Datum
Informatie bij
Telefoon
Fax
E-mail
Nummer
Officiële website gemeente Haarlem zeer goed beoordeeld

op plaats 4 op landelijke ranglijst gemeentelijke websites

De landelijke monitor van gemeentelijke websites, , heeft opnieuw een ranglijst uitgebracht. De gemeentelijke site is daarbij gestegen van plaats 82 naar plaats 4. Webdam is een onafhankelijke permanente online monitor die de bijna 400 gemeentelijke websites beoordeelt aan de hand van enkele criteria. Bij de beoordeling wordt gelet op vormgeving, inhoud, communicatie, dienstverlening en eventuele min- en pluspunten.

Beoordeling van de site
Webdam hanteert de volgende criteria; bij "vormgeving" wordt gekeken naar grafische vormgeving, navigatie, snelheid, taalgebruik, tekstgrootte en de mogelijkheden voor blinden en/of slechtzienden. Wat betreft "inhoud" zijn van belang de actualiteit en de bestuurlijke (besluiten, nieuws, bereikbaarheid, loketten en raadsstukken) en niet-bestuurlijke informatie (introductie, kunst en cultuur, historie, agenda, recreatie en toerisme). Bij het criterium "communicatie" is beoordeeld of er een centraal e-mailadres, een chatbox, gastenboek of discussieforum zijn. Digitale dienstverlening staat bij "dienstverlening" voorop in de vorm van printbare of digitale aanvraagformulieren en een productencatalogus. "Minpunten" kunnen zijn de afwezigheid van een colofon, dode links en het ontbreken van een zoekfunctie. Bij "Pluspunten" zijn creativiteit en nieuwe initiatieven belangrijk. Een voorbeeld is de site van de gemeente Strijen waarop een bel-me-terug-formulier staat waarop een burger kan aangeven dat hij of zijn een vraag heeft en wanneer de gemeente kan terugbellen.

Bestuurlijk Informatiesysteem
Van groot belang bij de spectaculaire stijging op de ranglijst van Webdam is de toevoeging van het Bestuurlijk Informatiesysteem (BIS) aan . Daarin is een aanzienlijke hoeveelheid openbare stukken opgenomen, zoals; B&W-besluiten, raadsbesluiten, agenda's van raadscommissies en raadsvergaderingen en openbare nota's.