Koninklijk Horeca Nederland

Horeca heeft de hoogste administratieve lasten

Het EIM heeft de jaarlijkse monitor administratieve lasten weer uitgegeven. In deze monitor wordt omschreven hoe de administratieve lasten zich ontwikkelen en welke sectoren het meest worden getroffen door de administratieve lasten.

De administratieve lasten van een kleinbedrijf zijn als percentage van de toegevoegde waarde (verkoopprijs-/-BTW-/-inslag) ruim 9 keer zo hoog als bij een groot bedrijf. In het segment midden- en kleinbedrijf is de horeca zelfs koploper.

Sector kleinbedrijf middenbedrijf grootbedrijf totaal Horeca 11,2% 4,5% 2,1% 7,0
Gem. landelijk 9,5% 1,8% 1,1% 3,0

Administratieve lasten als percentage van de toegevoegde waarde en grootteklasse

Wat zijn administratieve lasten

Informatieverplichtingen ten gevolge van wet- en regelgeving die door de overheid wordt opgelegd. De omvang van de administratieve lasten wordt berekend aan de hand van 3 variabelen:

1. De tijd dat iemand bezig is met het verrichten van een (administratieve) verplichting

2. Het tarief waartegen deze persoon de (administratieve) verplichtingen verricht

3. Het aantal keer dat de (administratieve) verplichting (frequentie) verricht moet worden

Bij gelijkblijvende wetgeving neemt de omvang van de administratieve lasten toe,


als het aantal bedrijven toeneemt en/of

het aantal werknemers toeneemt en

door de stijging het tarief van de persoon die de verplichting uitvoert toe.

Deze drie punten worden economische variabelen genoemd.

De administratieve lasten zijn in 2001 t.o.v. 2000 toegenomen met 6,8%. De totale omvang van de administratieve lasten komt daarmee op 9,3 miljard. Het overgrote deel wordt veroorzaakt door de zgn. economische variabelen (ruim 90%). De rest wordt bepaald door beleid van de overheid. Koninklijk Horeca Nederland is van mening dat de verhouding 90/10 voor de horeca niet helemaal opgaat aangezien de horeca vooral op lokaal niveau geconfronteerd met zeer veel overheidsbesluiten.

De gemiddelde administratieve lasten per bedrijf zijn minder snel toegenomen. Een bedrijf is gemiddeld 13.000 kwijt aan administratieve lasten. 30% heeft betrekking op wet- en regelgeving voor het in dienst nemen van personeel.

Administratieve lasten als gevolg van overheidsbeleid

Paars I en II hebben ten doel gesteld de administratieve lasten van 1994 tot 2002 met 25% te laten dalen. Paars I is er nog in geslaagd om een daling van 6,45% te realiseren. Per saldo zijn de administratieve lasten in 2001 met 38,4 miljoen gestegen. Dit is 0,41 procent ten opzicht van 2000. Hiermee is er voor het eerst sinds 1993 geen sprake van een daling. Het gaat hierbij alleen over administratieve lasten als gevolg van overheidsbeleid (dus zonder economische variabelen).

Meer informatie

Voor meer informatie over en downloaden van het onderzoek van het EIM kunt u terecht op de website "Kennissite - MKB en Ondernemerschap". Op onze website vindt u een overzicht van veiligheidsregelgeving in de horeca en de bijbehorende administratieve lasten.