Landelijke Studenten Vakbond


persbericht persbericht persbericht

Elite onderwijs in nieuw regeerakkoord

Utrecht, 3 juli 2002 - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is geschokt over de opname van collegegelddifferentiatie in het nieuwe regeerakkoord. Zij vreest voor een tweedeling in het Hoger Onderwijs nu topopleidingen met een "evidente meerwaarde" hoger collegegeld kunnen gaan vragen. Het CDA was hier in het verleden altijd fel op tegen, maar lijkt nu overstag te zijn gegaan. De LSVb vreest voor de toegankelijkheid van de studies.

Hoewel het CDA de plannen van minister Hermans over topmasters altijd heeft gedwarsboomd, geeft zij nu groen licht aan hoger collegegeld in dit voorlopige regeerakkoord. Dit voorstel is nog een stap verder dan de eerdere wetsvoorstellen van Hermans die door de tweede kamer, met steun van het CDA, werden weggestemd. Het gedifferentieerd collegegeld blijft nu niet beperkt tot de zogenaamde topmasters maar omvat het gehele hoger onderwijs. Over deze ommezwaai van het CDA zegt voorzitter Noortje van der Meij "Het CDA maakt zichzelf ongeloofwaardig dat zij zo vlug van haar principes over toegankelijk onderwijs voor iedereen afstapt".

De LSVb vreest dat hogere collegegelden er toe zullen leiden dat studenten niet meer hun studiekeuze bepalen op interesse en capaciteiten, maar op basis van financiële mogelijkheden. Hoger collegegeld belemmert de toegankelijkheid van het onderwijs. Bovendien zullen duurdere opleidingen de beste docenten wegkapen, wat een verschraling zal zijn van het reguliere onderwijs. Voorzitter Noortje van der Meij "Als dit niet verandert in het definitieve regeerakkoord, kiest het nieuwe kabinet voor een tweedeling in het onderwijs".

De LSVb vindt het schandalig dat studenten hoge collegegelden moet gaan betalen om goede opleidingen te krijgen, terwijl het nieuwe kabinet zelf nalaat om te investeren in het hoger onderwijs. De LSVb verwacht dat het CDA alsnog zal terugkomen op het besluit tot differentiatie en elite onderwijs.