Gemeente Breda

03-07-2002

Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang krijgen verder vorm in Breda Burgemeester en wethouders van Breda hebben de notitie Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang Kan ik hier een poosje blijven? voorlopig vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. De notitie is een aanzet om het gemeentelijke beleid verder vorm te geven. Zo zijn er plannen om een pension voor zwerfjongeren te realiseren en de openstelling van opvangcentrum t IJ uit te breiden. Ook wil de gemeente samen met diverse organisaties een plan van aanpak maken om huiselijk geweld terug te dringen. Woonbegeleiding van mensen die dreigen dakloos te worden is een ander aandachtspunt.

De maatschappelijke opvang en de vrouwenopvang richten zich vooral op dak- en thuislozen, zwerfjongeren en slachtoffers van huiselijk geweld. De gemeente vindt het belangrijk dat deze kwetsbare mensen goed worden opgevangen en probeert te voorkomen dat zij (opnieuw) in de problemen komen. Daarom wil de gemeente bevorderen dat instellingen op het gebied van wonen, zorg en welzijn zo efficiënt mogelijk samenwerken. Er moet een samenhangend en sluitend voorzieningenaanbod ontstaan dat goed aansluit bij de hulpvragen. Als centrumgemeente is Breda ook verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling in de regio Breda. Die regio bestaat uit de gemeenten Etten-Leur, Oosterhout, Drimmelen, Geertruidenberg, Moerdijk, Zundert, Alphen en Chaam, Baarle-Nassau, Wijk en Aalburg, Werkendam, Woudrichem en Breda.

De regio Breda kent nu de volgende voorzieningen: crisisopvang Koetshuis en Vluchtheuveltje, internaat de Gaarshof, groepswonen in Weideveld, sociaal pension Herderheem, vrouwenopvang Valkenhorst, dag- en nachtopvang t IJ en de huiskamers van het Straathoekwerk en de Stichting 2000. Daarnaast zijn er diverse projecten woonbegeleiding en sociale activering.

Landelijk, ook in Breda, neemt het aantal dak- en thuislozen toe. Het aantal dak- en thuislozen en zwerfjongeren in de regio in Breda wordt ruwweg geschat op 400. Om deze mensen goed op te kunnen vangen moet het huidige voorzieningenaanbod worden versterkt en verbeterd. Dat zal van zowel de gemeente als van opvangorganisaties de komende jaren extra inspanningen vragen. In de conceptnotitie Kan ik hier een poosje blijven? staan de voorstellen van de gemeente beschreven. Burgers, instellingen op het gebied van wonen, zorg en welzijn en de regiogemeenten worden uitgenodigd om op de plannen te reageren.

De inspraakperiode voor de notitie Kan ik hier een poosje blijven? loopt tot 30 september 2002. Daarna volgen de commentaarnota en in het najaar het definitieve beleidsplan.

Breda, 3 juli 2002

Voor meer informatie kunt u terecht bij Gineke Kuin, beleidsmedewerker maatschappelijke opvang en verslavingszorg, telefoon 076-5294653, of bij de afdeling communicatie van de vakdirectie Welzijn, telefoon 076-5294681.