VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: gemengd beeld in regeerakkoord

DEN HAAG, 3 juli 2002 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW heeft een gemengd beeld van het regeerakkoord. Enerzijds is VNO-NCW verheugd over het feit dat op een groot aantal terreinen veranderingen ten goede worden doorgevoerd. Het gaat hierbij met name om ruimtelijke ordening, infrastructuur en vermindering van de bureaucratie. Maar het kabinet kiest onvoldoende voor versterking van de positie van bedrijven door middel van lastenverlichting. Dat is een verkeerde keuze in het financieel-economisch beleid van de overheid, zeker ook op een moment dat het met de economie niet goed gaat. Ook de regeling voor de WAO laat te wensen over.

Voor ondernemingen zit een gewenste lastenverlaging per saldo vooralsnog niet in het vat. Het is weliswaar positief dat de sociale lasten voor werkgevers worden verlaagd met 250 miljoen euro per jaar (uiteindelijk 1 miljard euro in 2006.) Maar daar staan verzwaringen tegenover. Zo verdwijnt de loonkostensubsidie voor werkgevers met personeel in laagbetaalde banen (SPAK) geleidelijk. Verlaging van de vennootschapsbelasting heeft geen prioriteit. Verdere lastenverlichting is pas aan de orde als het begrotingsoverschot op 1 procent uitkomt, wat in 2006 wordt verwacht. VNO-NCW bepleit deze lastenverlichting al in 2003 door te voeren. Het bedrijfsleven heeft nu zuurstof nodig.

Het ontbreken van extra investeringen in wetenschappelijk onderzoek en beroepsonderwijs, en mogelijke bezuinigingen op geld voor onderzoek en ontwikkeling van ondernemingen versterkt bij VNO-NCW het beeld dat er onvoldoende oog is voor een gezonde ontwikkeling van de economie. VNO-NCW stelt voor dat de nieuwe minister van Economische Zaken in overleg met het bedrijfsleven een actieplan gaat ontwikkelen, waarmee Nederland als kenniseconomie tot de koplopers in de Europese Unie gaat behoren.

Wat de WAO betreft is sprake van een lastenverzwaring, omdat voor een groot deel van de ondernemingen de PEMBA gehandhaafd blijft naast de invoering van een loondoorbetaling in het tweede ziektejaar. Dit is niet acceptabel. VNO-NCW vindt het positief dat het SER-advies over een nieuw zorgstelsel is overgenomen, maar wijst op het risico dat tegenvallers in de zorg kunnen worden afgewenteld op ondernemingen. Die weg moet worden afgesloten.

Positief is volgens VNO-NCW dat er meer geld komt voor wegen en railverbindingen, dat het beknottende beleid ten aanzien van de ruimtelijke ordening overboord gaat, dat er op milieugebied ruimte blijft voor afspraken met het bedrijfsleven, en dat de kerncentrale in Borssele openblijft. Schiphol mag naar de beurs. Positief zijn de grotere vrijheid voor onderwijs en zorg. Het onderwijs blijft gevrijwaard van reorganisaties. In de zorg wordt particulier initiatief aangemoedigd. De criminaliteit - voor ondernemers een steeds groter punt van zorg - wordt aangepakt. Er komt een realistischer integratie- en immigratiebeleid.

Door het voorgestelde pensioenconvenant kan het succesvolle pensioenbeleid in Nederland worden voortgezet. VNO-NCW verwacht dat er deze kabinetsperiode eindelijk drastisch wordt gekapt in regelgeving en administratieve lasten voor bedrijven. Dat is echt nodig voor ondernemingen.

---

- Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl
De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 (anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Wytze Russchen 06 557 61 908)


03 jul 02 15:16