Gemeente Amerongen


Gemeente Amerongen

Landschapsvisie langbroekerwetering

Sinds 1996 is er gewerkt aan het gebiedsgericht project Langbroekerwetering. Eind 2000 is een uitvoeringsprogramma opgesteld, waarin concrete projecten en maatregelen zijn genoemd, die de komende jaren uitgevoerd moeten worden. De provincie Utrecht heeft, is samen met anderen organisaties de opdrachtgever.

De landschapsvisie Langbroekerwetering ligt voor een ieder op het gemeentehuis van de gemeente Amerongen, afdeling Grondgebiedzaken, ter inzage.

Het gebied van de Langbroekerwetering wordt begrensd door de Kromme Rijn, de Rijndijk tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen en de provinciale weg N 225. Het Langbroekerweteringgebied is door de fysisch-geografische ligging en de historische ontwikkelingen een waardvolle gebied zowel in landschapsecologisch als cultuurhistorisch opzicht. Door maatschappelijke ontwikkelingen wijzigen huidige gebruiksfuncties in het gebied. Dit hangt onder meer samen met de ligging van het gebied. Hierdoor is sprake van toenemende recreatieve druk en verandering van een agrarische functie van gebouwen naar een woonfunctie. Darnaast vinden binnen de landbouw ontwikkelingen plaats die leiden tot functieverandering, onder meer in relatie tot nieuwe natuur. Deze ontwikkelingen kunnen op gespannen voet staan met het behoud van specifieke gebiedskenmerken, landschapsecologische waarden en waardevolle elementen.
De visie kan als toetsingskader dienen bij de behandeling van initiatieven die het landschap aangaan, zoals aanlegvergunningen en vrijstellingsprocedures. Het doel van de visie is om een gezamenlijk landschappelijk kader te vormen voor het gebied van de Langbroekerwetering.