Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 3-07-2002
Persberichten district Maastricht (HP 15:04 uur) Woensdag 03 juli 2002

Maastricht, duur pakje sigaretten:
Tegen een 39 jarige inwoner van Maastricht heeft de politie dinsdagmiddag 2 juli 2002 proces-verbaal opgemaakt wegens het plegen van een winkeldiefstal.
De inwoner van Maastricht nam in een supermarkt gevestigd aan het Plein 1992 een pakje sigaretten weg en rekende dit pakje niet af aan de kassa. De diefstal was opgemerkt door het personeel die de winkeldief aansprak bij het verlaten van de winkel. De gewaarschuwde politie nam de winkeldief mee naar het politiebureau waar tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt. Hij kreeg een transactievoorstel van 115 euro aangeboden, welke boete meteen werd betaald.

Maastricht, achtervolging en aanhouding:
Dinsdagavond heeft in Maastricht en op weg naar Valkenburg een achtervolging plaatsgevonden met een uit Luxemburg afkomstige personenauto. Een van de inzittenden werd in Valkenburg aangehouden. Een politiepatrouille wilde dinsdagavond omstreeks 22.00 uur een personenauto afkomstig uit Luxemburg controleren nadat de bestuurder daarvan een rood licht negeerde. Na het geven van het stopteken stopte de bestuurder. Toen echter de politieagenten hun voertuig hadden verlaten en op de Luxemburgse auto toeliepen gaf de bestuurder hiervan vol gas en kneep ertussen uit. Er volgde een achtervolging vanuit het centrum van Maastricht waar de politieauto door de vluchtauto werd aangereden, via de J.F. Kennedybrug richting Margraten en Valkenburg. In Margraten werd het zichtcontact met de vluchtauto verloren nadat met snelheiden van ver boven de 100 km per uur gereden werd. De auto werd kort daarna bij een onderzoek in de ruime omgeving leeg aangetroffen op de Burgemeester Henssingel te Valkenburg. Omdat een globaal signalement van beide inzittenden bekend was werd ook hier een onderzoek in de omgeving ingesteld. In de Dr. Hermansstraat werd het tweetal door de politie aangetroffen waar zij zich probeerden te verbergen achter een geparkeerde personenauto. Toen het tweetal bemerkte dat zij ontdekt waren gingen zij meteen aan de haal. Een van beiden werd daarna tijdens een korte sprint in zijn kraag gegrepen en aangehouden. Het bleek een 20 jarige inwoner van Nancy te zijn. Hij werd voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau. De tweede man wist te ontkomen.
Bij de ingang van de parkeerplaats aan de Burgemeester Henssingel werd door de politie een geheel ingetaped pakje aangetroffen, met als vermoedelijke inhoud drugs. Of dit pakje door een van beide vluchtende personen is weggegooid zal nog onderzocht worden.

Maastricht, steekpartij:
Een 34 jarige man afkomstig uit Houston is woensdagmorgen 3 juli 2002 door de politie bekeurd wegens het in bezit hebben van een honkbalknuppel en een zakmes.
De politie werd woensdagmorgen kort voor twee uur ontboden naar de Kleine Gracht te Maastricht waar mogelijk een steekpartij in een café had plaatsgevonden en een man gewond zou zijn geraakt. Omstanders wezen bij het ter plaatse komen van de politie een man aan die in het café gestoken zou hebben en nu op straat liep. Deze man werd daarop door de politie aangehouden. Hij bleek bij zijn aanhouding een honkbalknuppel in zijn bezit te hebben terwijl hij tevens in zijn broek een zakmes aanwezig had. Beide wapens zijn door de politie in beslag genomen.
Het slachtoffer van de steekpartij was al voor het ter plaatse komen van de politie door bekenden naar het academisch ziekenhuis overgebracht. Daar trof de politie ook een licht gewonde man aan die een kleine steekverwonding aan een been had. Deze werd in het ziekenhuis behandeld. Zijn trui bleek op twee plaatsen gescheurd te zijn. Vermoedelijk is dit gebeurd door het steken met het mes. Het slachtoffer wilde echter onder geen enkel beding aangifte doen van de steekpartij.
De politie restte na overleg met de Officier van Justitie niets anders dan tegen de 34 jarige man uit Houston proces-verbaal op te maken wegens het in bezit hebben van de aangetroffen wapens. De onenigheid tussen beiden is vermoedelijk ontstaan wegens een achterstallige drugsschuld, maar geen van de partijen wilde daarover verder verklaren.
Maastricht, winkeldiefstal:
Een 48 jarige inwoner van Maastricht is woensdagmorgen 3 juli 2002 door de politie aangehouden nadat hij een winkeldiefstal pleegde. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding en beledigde de politie. Kort na 09.00 uur nam de inwoner van Maastricht 18 blikjes bier weg uit een supermarkt gevestigd aan het Plein 1992 te Maastricht. Met de blikjes verliet hij de winkel zonder deze te betalen. Buiten de winkel pakte het personeel de winkeldief vast omdat deze weg wilde lopen. Toen deze daarop zei dat hij spuiten in zijn kleding had liet het personeel de dief los maar bleef wel achter hem aan lopen in afwachting van de komst van de gewaarschuwde politie. Leden van het biketeam van de politie kon daarop de winkeldief aanhouden. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. De winkeldief wilde niet mee naar het bureau en trok steeds een andere richting uit dan de politie hem wilde brengen. Daarbij schreeuwde hij beledigingen aan het adres van de politieambtenaren. Hij werd geboeid en met een politieauto overgebracht naar het politiebureau. Daar werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt wegens de winkeldiefstal maar ook wegens verzet tegen de politie en de belediging. De winkeldief werd in verzekering gesteld.