Gemeente Stadskanaal

Nieuwsberichten

03-07-2002
Historische schepen feestelijk onthaald in Stadskanaal

Het is dit jaar 150 geleden dat in Stadskanaal de eerste scheepswerf van de familie Mulder werd opgericht. In de zomer van 1902 liep het tjalkschip "Trouwe Hulp" van stapel. De eigenaar van "Trouwe Hulp" Derk Jan Wever, de heer W. Mulder (telg van de scheepswerffamilie Mulder), De Centrum Winkeliers Stadskanaal, het Streekhistorisch Centrum en de gemeente Stadskanaal willen deze historische feiten niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom wordt de jarige "Trouwe Hulp" zaterdag 17 augustus feestelijk onthaald in Stadskanaal.

Naast "Trouwe Hulp" meren ook de historische schepen "Ambulant", "Nooit Volmaakt", "Ora et Labora" en "Familietrouw" af bij de Eurobrug in Stadskanaal.
Om 10.00 uur vertrekken de schepen vanaf de voormalige werf Mulder aan de Scheepswerfkade.
Na aankomst bij de Eurobrug, om ongeveer 13.30 uur, overhandigt de heer W. Mulder burgemeester J.J. Stavast een lijst met schepen die gebouwd zijn op de werven van zijn voorouders in de periode van 1852 tot 1936.
Rondom de ontvangst van de historische schepen zijn allerlei activiteiten georganiseerd. De Centrumwinkeliers houden een maritieme markt langs een deel van de Hoofdstraat. Het Streekhistorisch Centrum heeft op deze markt een kleine tentoonstelling ingericht met het thema "Historische schepen en scheepsbouw in Stadskanaal" en het shantykoor "de Roergangers" zorgt met haar zeemansliederen voor de muzikale noot.