CDA

Christen-democraten tegen rapport Van Lancker

Straatsburg- De christen-democraten hebben tegen het rapport Van Lancker gestemd over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. "Het onderwerp valt niet onder Europese bevoegdheid, is een risico voor de uitbreiding en paternalistisch richting toetredingslanden", zegt CDA-Europarlementariër Maria Martens in een eerste reactie. Het rapport is met een krappe meerderheid aangenomen.

Martens: "Het rapport ging vooral over het recht óp, de verkrijgbaarheid vàn en de voorlichting óver abortus en voorbehoedsmiddelen als reactie op ongewenste zwangerschappen. Slechts een enkele zin was er over het voorkómen van ongewenste zwangerschappen, sexueel overdraagbare ziekten, verantwoordelijkheid in relaties, de verantwoordelijkheid van mannen. In die zin is het een teleurstellend, want eenzijdig rapport. Voor het Parlement speelt echter voor alles dat het niet onder EU-bevoegdheid valt, een risico vormt voor het uitbreidingsproces en de kandidaat-lidstaten passeert. Van hen wordt veel gevraagd zonder dat zij bij de totstandkoming van het rapport betrokken zijn geweest. Dat zal hen weinig vertrouwen geven voor het democratisch besluitvormingsproces in de toekomst. Het is niet verbazend dat Commissaris Byrne heeft gezegd dat de Europese Commissie niet voornemens is, iets met het rapport te doen."

Maria Martens vindt het rapport te eenzijdig en soms onjuist. Het is onjuist omdat het te positief is over de resultaten van verregaande liberale abortuswetgeving en gemakkelijke toegankelijkheid tot anticonceptiemiddelen. Onderzoek laat namelijk zien dat deze geen garantie zijn voor een lager abortuscijfer. Ook is het rapport innerlijk tegenstrijdig: het vindt dat abortuswetgeving een bevoegdheid van de lidstaten is maar het wil ook legalisering van abortus in alle landen.

Martens: "Ik begrijp de lastige positie van vrouwen die ongewenst zwanger zijn, ik begrijp de wens tot de mogelijkheid van abortus in sommige gevallen, ik begrijp dat vrouwen daar zelf over willen beslissen, ik begrijp de wens om betere voorlichting, maar dit rapport is de verkeerde weg voor een serieus probleem."

Meer bijzonderheden:
Maria Martens tel. + 31 6 21897454
Eduard Slootweg, voorlichter EVP-ED/CDA tel. + 32 475 721 280