Arcares


Ouderenzorg: regeerakkoord pakt onvoldoende door

Reactie Arcares op concept-regeerakkoord

Arcares, de brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen, mist in het concept-regeerakkoord de maatregelen die de komende vergrijzing het hoofd moeten bieden. De problemen worden in het akkoord erkend. Concrete maatregelen om de capaciteit te vergroten, de wachtlijsten te doen verdwijnen en tekort schietende ouderenzorg om te zetten in zorg van verantwoord niveau ontbreken. Bovendien vindt Arcares het teleurstellend dat er geen zicht wordt geboden op daadwerkelijke afname van de regeldruk.

Wachtlijsten ouderenzorg niet opgelost, kwaliteit onder druk Arcares vindt de extra middelen die het Kabinet beschikbaar stelt voor de zorg volstrekt onvoldoende. De beschikbare groeiruimte is vastgesteld op ongeveer 1,2 % voor de gehele zorgsector. Voor alleen al het opvangen van de vergrijzing is voor de ouderenzorg een groei nodig van 2,4 % ( 165 mln. per jaar). Voor het wegwerken van de wachtlijsten in de ouderenzorg is daarnaast structureel een bedrag nodig van enkele honderden miljoenen euros. Het kwaliteitsniveau van de zorgverlening is daarmee nog niet verhoogd. Het financieel kader is dusdanig knellend dat de wachtlijsten in de ouderenzorg niet worden opgelost en dat de kwaliteit van de zorg verder onder druk komt te staan. Tweedeling in de zorg is daarmee onomkeerbaar.

Werkgevers in de ouderenzorg onevenredig op achterstand gezet De werkgevers in de ouderenzorg worden door het voorgenomen beleid van het aanstaande Kabinet onevenredig op achterstand gezet. Een drietal punten maakt dat duidelijk:

* Er dreigt een verlies van circa 6.000 arbeidsplaatsen door het afschaffen van zogeheten instroom-/doorstroombanen (kosten 120 mln.). De ouderenzorg is veruit de grootste werkgelegenheidsverschaffer daar waar het ID banen betreft en wordt daardoor onevenredig zwaar getroffen. Gelet op de arbeidsmarktpositie is een dergelijk verlies van arbeidskrachten een zware klap.

* Het afschaffen van de speciale afdrachtkorting (SPAK) lage lonen kost de branche veel geld. Uitgaande van 12.000 á 15.000 werknemers in de ouderenzorg die onder deze regeling vallen, bedraagt het financiële verlies 24 tot 30 mln. per jaar. Het wegvallen van deze financiering zal de inspanningen op de arbeidsmarkt ernstig frustreren.

* Er zijn geen extra middelen uitgetrokken voor de in verpleeg- en verzorgingshuizen zo belangrijke beroepsopleidingen. Het tekort op de financiering van de beroepsopleidingen in onze branche bedraagt 51 mln. Voor het oplossen van de wachtlijsten zal het aantal leerlingen daarboven naar schatting nog met 50% moeten toenemen. Dat vraagt een extra investering van 26 mln.

Arcares heeft de Tweede Kamer gevraagd aan te sturen op uitbreiding van de financiële middelen of op afschaffing van het Budgettaire Kader Zorg. De tweede optie impliceert het accepteren van private financiering van een deel van de zorg.

Datum: 03/07/2002

Meer informatie vindt u op:
http://www.minaz.nl/kabinetsformatie/20020703akkoord.pdf